طراحی نمای کلاسیک
طراحی نمای کلاسیک : در این مقاله از آموزش معماری خواهیم دانست که برای ایجاد یک معماری با کیفیت، عوامل بسیاری تاثیر گذارند. معمار به عنوان رهبر این مسیر با توجه به شرایط و بستر طرح میتواند در خلق فضاهای با کیفیت شهری نقش پر رنگی داشته باشد. معمار عنصری کلیدی است و نحوه تفکر او در خلق آثار معماری اهمیت به سزایی دارد. هر اثری که یک معمار خلق میکند، هم بر مالک اثر و هم بر نگرش سایر افراد جامعه تاثیر می گذارد.
طراحی نما برای ساختمان ها از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه طراحی نمای کلاسیک به دلیل وجود ابزارها و جزئیات زیاد، مورد توجه کارفرمایان و سازندگان است. طراحی معماری نما از جمله عناصریست که بیننده در اولین رویت ساختمان با آن مواجه می شود.
چند مشخصه نمای کلاسیک که به راحتی می توانید آن را از دیگر سبک ها تشخیص دهید عبارت است از:
-تقارن، یکی از اصول مهم نمای کلاسیک رعایت اصل تقارن و تناسب است
-القای حس عظمت و تجمل
-در این سبک تزئینات زیاد است، ستون های کار شده، سقف گنبدی مشخصه ای از این سبک است.
-میزان استفاده از متریال در این سبک زیاد است و در نتیجه ها هزینه ها بالاتر می رود.
در سال های اخیر نمای کلاسیک ( یا همان رومی ) جزو نماهای پر استفاده و محبوب در کشور ما شده است. این را هنگام ورود به برخی از خیابان ها می توان بسیار واضح متوجه شد. بسیاری از معماران و مهندسان استفاده بی رویه از این سبک را مناسب نمی دانستند زیرا عقیده داشتند که هویت معماری اصیل ایرانی را از بین برده است.
نمای کلاسیک چیست؟
همان طور که می دانیم با گذر زمان و در جهان امروزی به طراحی نما بسیار بیش از گذشته بها داده می شود و هزینه های هنگفتی نیز صرف امور مرتبط با طراحی نما می گردد که با توجه به موارد یاد شده و اهمیت بالای نما در ساختمان ها می توان گفت این صرف هزینه و زمانی که برای انجام این امور گذاشته می شود، توجیه پیدا می نماید. نمایی که از گذشته تا کنون در ایران طرفداران بسیاری داشته و دارد، نمای کلاسیک است چرا که به معماری سنتی نزدیک تر است و لوکس تر بودن آن نسبت به نماهای مدرن باعث گردیده تا علاقمندان و طرفداران خاص خودش را نیز داشته باشد.
در ایران به دلیل اینکه حوزه نما دچار آشفتگی های فراوانی است، تعریف نمای کلاسیک دستخوش تغییراتی گردیده و هر زمان سخن از نمای کلاسیک به میان می اید در ذهن اکثریت مردم، نمای رومی تداعی می گردد.
پیشنهادی : پیشنهاد می شود جهت آموزش کامل طراحی نما، دوره ی ”طراحی نما” ما را مشاهده نمایید.
مزایای نمای کلاسیک
نمای کلاسیک با آن همه تزیین پر زرق و برق در خارج ساختمان هدفی جزء به رخ کشیدن خود و ساکنان آن ندارد. در زیر به مهم ترین مزایای نمای کلاسیک اشاره شده است.
- القای حس تجمل گرایی به افراد و ساکنین از مهم ترین ویژگیها و مزایای خاص نمای کلاسیک است که بسیاری هم به دنبال همین ویژگی نمای کلاسیک هستند.
- نزدیکیهای فرهنگی به دلیل استفاده از المان های تاریخی و سبک معماری دورههای پادشاهی ایران باستان از دیگر عوامل و نقاط قوت این نما هستند که سلایقی خاصی را به سمت خود میکشاند.
- دادن جلوه ای خاص و متفاوت به ساختمان از دیگر مزایای این نما است. بسیاری از فعالان در صنعت ساخت و ساز، با اجرای نمای کلاسیک قصد دارند که در همان ابتدای کار توجه فرد خریدار را ساخت و طراحی ساختمان جلب کنند و او را تحت تأثیر قرار بدهند.
- از دیگر مزایای نمای کلاسیک به ویژه در کشور ما ایران این است که مصالح اصلی به کار رفته در آن یعنی تراورتن بسیار فراوان بوده و هزینه ساخت و اجرای آن را به شدت پایین میآورد.
پیشنهادی : پیشنهاد می شود دوره ی حرفه ای ” طراحی داخلی ” را مشاهده بفرمایید.
معایب نمای کلاسیک
علیرغم تمامی مزایایی که در خصوص نمای کلاسیک به آنها اشاره شد از معایب آن نیز نمیشود غافل بود که در زیر به چند مورد اصلی از آنها اشاره شده است.
- وجود طرحها و المان های پر زرق و برق و پیچیده مطمئنا باب میل هر سلیقه ای نخواهد بود. دور بودن از سادگی برای بسیاری یکی از معایب عمده این نوع از نما به شمار میرود.
- سنگ های طبیعی به عنوان مهم ترین مصالحی که در اجرای نمای کلاسیک به کار برده میشوند، وزن بالایی دارند و در صورتی که در اجرای این نما دقت لازم نشود به کوچک ترین نیرو میتوان شاهد جدا و شل شدن قطعات نما بود که میتواند خسارات جانی و مالی جدی در پی داشته باشد.
- از طرفی هم به دلیل وجود طرح های پیچیده، مقدار مصالح مصرفی یا همان سنگ های طبیعی بسیار بالا خواهد بود و همین موضوع میتواند به آسیب به محیط زیست منجر شود.
- متأسفانه در ایران بازار به اصطلاح «بساز و بنداز» بسیار رواج یافته است. بسیاری از سازندگان از قطعه های سنگی از پیش آماده ای استفاده میکنند که کیفیت مطلوبی ندارند و همین موضع آسیب جدی به ماندگاری بسیاری از نماهای کلاسیک وارد میکند.
پیشنهادی : پیشنهاد می شود مقاله ی ” دکوراسیون داخلی کلاسیک ” را مطالعه نمایید.
مصالح به کار رفته در نمای کلاسیک
نمای کلاسیک عموما با متریال سنگ اجرا می شود. سنگ هایی مانند تراورتن، گرانیت و مرمر پر طرفدار ترین آنها هستند. همچنین از مصالح نوین GFRC بتن الیاف شیشه ای نیز استفاده می شود که برای ساخت نقاطی که پر تردد هستند مقرون به صرفه می باشد. در اجرای نمای کلاسیک می توان از سیمان سفید نیز استفاده کرد. به دلیل هزینه ی کمتر سیمان نسبت به سنگ، در قشر متوسط طرفداران زیادی دارد. البته سیمان برای نمای ساختمان های ویلایی مناسب تر است.
هزینه اجرای نما کلاسیک
قیمت تمام شده نمای کلاسیک به دلیل جزئیات و پر کار بودن بالاست. بالا بودن قیمت سنگ و دستمزد بالای نیروی متخصص، این نما برای پیمانکاران هزینه بالایی خواهد داشت. در صورت استفاده از سیمان به جای سنگ هزینه به مراتب کاهش خواهد یافت، اما اجرای کار نمای کلاسیک با سیمان نیاز به کارگر ماهر و آموزش دیده دارد و قطعا در نهایت کیفیت سنگ را نخواهد د اشت.
ویژگی های نمای کلاسیک نسبت به سایر نماها
- قوس های به صورت گرد شکل و عریض اجرا می شوند.
- از المان ها و مجسمه ها در این نما استفاده می شود.
- ستون ها، به شیوه های نمای رومی، دوریک، قرنتی و یونیک، اجرا می شوند.
- دارای جزییات بیشتری نسبت به سایر نماها می باشد.
- به دلیل داشتن جزییات بیشتر شاسی کشی نما هزینه بیشتری را به کارفرما تحمیل میکند.
البته استفاده کردن از همه این جزییات و المان ها دلیل بر زیبایی و طرحی مناسب و درخور سبک کلاسیک را ارائه نمیدهد بلکه چگونگی استفاده از این المان ها و ترکیب و چیدمان آنها است که باعث زیبایی یک اثر میشود و فرق بین یک اثر معماری شده و غیر معماری شده را نشان میدهد علاوه بر بحث طراحی نمای کلاسیک مسئله بسیار مهم دیگر اجرای آن است که اگر طراحی هر چقدر هم شکیل و زیبا باشد اگر اجرای درستی برای آن انتخاب و از افراد متخصص استفاده نشود نتیجه پایانی کار به شدت بی ارزش میشود.
حرف آخر
بدانید آنچه معماری کلاسیک را بی نقص و پر ابهت می نماید اصول طراحی معماری کلاسیک است که در تمامی هنر های آن دوره هویدا بوده است. معمار، نقاش، مجسمه ساز و آهنگر همه از یک اصول فکری پیروی می کردند که چنین آثار هنری خلق کرده اند.
ما در این مقاله درباره ی طراحی نمای کلاسیک، مزایا و معایب نمای کلاسیک، ویزگی ها و بازار آن پرداختیم.