انواع ملات های ساختمانی

انواع ملات های ساختمانی

انواع ملات ساختمانی : در این بخش از مقالات آموزش معماری سایت وحید صلاحی قصد داریم که انواع ملات ساختمانی را بررسی کنیم. ملات ها یکی از مصالح اصلی ساختمان محسوب می شود که با مخلوط کردن یک ماده اتصال دهنده با سنگدانه و با ترکیب کردن آن ها با آب بدست می آید و در اجرای ساختمان به کار می روند.

 ملات ماسه سیمان ضد آب

 

در ساخت انواع ملات ساختمانی ماده خمیری ای از ترکیب یک ماده چسبنده مانند گچ، آهک و سیمان و یک پر کننده مانند: شن و ماسه بدست می آید که غلظت این خمیر به وسیله آب تعیین می شود. باتوجه به استفاده و موقعیت های گوناگونی که این ملات استفاده می شود، غظت آن نیز قابل تغییر است.

این غلظت اهمیت زیادی دارد، نا مناسب بودن غلظت ملات سبب می شود که مصالح به خوبی نچسبند و مقاومت خوبی نداشته باشند. ملات ها ماده ای هستند که مصالح جدا را به هم پیوند می زنند و خاصیت یک دست کردن سطح را دارند. همان طور که دیده اید برای پر کردن درزها و یک دست شدن آن ها، پرکردن ترک خوردگی ها از این ماده استفاده می شود.

 

کاربرد ملات

از انواع ملات ساختمانی می توان در موقعیت هایی مانند: آجرچینی دیوارها، سنگفرش و کف سازی، بندکشی، بستن درز ها استفاده کرد. یکی از پرکاربردترین ملات ها مربوط به ماسه سیمان می شود. نسبت ترکیب ماسه، سیمان و آب و دیگر ترکیبات به میزان سردی و گرمی هوا نیز بستگی دارد. پس از تولید ملات آن را با کمچه روی سطوح ریخته و اجرا می کنند. در ادامه انواع ملات را با هم بررسی می کنیم.

 

معرفی انواع ملات

  • ماسه سیمان

در ساخت ملات سیمان بعنوان یکی از انواع ملات ساختمانی بعنوان ماده ی چسبنده و ماسه به عنوان سنگدانه استفاده می شود. معمولا این نوع ملات از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار است. با افزودن آب به این ترکیب نیز میزان غلظت آن مشخص می شود. نسبت ماسه و سیمان نیز بر اساس شرایط نیز قابل تغییر است یعنی ملاتی که در هوای سرد آماده می شود با ملاتی که در هوای گرم بدست می آید، متفاوت است.

 نسبت ماسه به سیمان در ملات دیوار چینی

  • ملات آهک

ملات آهک نیز از انواع ملات ساختمانی است که از آهک بعنوان ماده چسبنده ی این ترکیب استفاده می شود. آهک ها در دو نوع هیدرولیک و چرب موجود هستند. آهک هیدرولیک برای شرایط و محیط مرطوب و پر آب استفاده می شود و آهک چرب برای مواقعی که به ماسه نیاز دارد و برای کارهای خشک از این نوع بیش تر استفاده می شود.

 

  • ملات گچ

ملات گچ از انواع ملات ساختمانی، که از ترکیب آب و گچ بدست می آید و در گچکاری داخلی منزل برای سطوح سقف و دیوارها از آن استفاده می شود. ملات گچ خالص مقاومت چندانی ندارد و اصولا برای پوشش، سفیدکاری و یا زیرساخت استفاده می شود. اما ترکیبات ملات گچ با دیگر مصالح مانند: پرلیت، خاک، آهک و ماسه می تواند کاربرد آن ها را تغییر دهد و از آن ها در موارد دیگری مانند: عایق بندی، روکاری، زیرسازی نیز استفاده کرد.

 انواع ملات های گچ

  • ملات ماسه ای

ملات های ماسه ای از انواع ملات ساختمانی که جزو پرکاربردترین ها می باشد که سیمان ماده چسبنده ی این ترکیب می باشد. ملات سیمان هرگز به صورت تکی استفاده نمی شود و همواره با یک ماده دیگر ترکیب می شود. این ملات هم برای چسباندن مصالح ساختمانی و هم برای پر کردن فضاهای خالی به کار می رود و سطح منظمی در نهایت بدست می آید. ملات های ماسه ای شامل: ماسه آهک و باتارد و… نیز می شود. پیشنهاد ما: انواع ماسه و کاربرد آن  می باشد.

 

  • ملات گرانولیت

ملات گرانولیت هم از انواع ملات ساختمانی است که ریز دانه است و از جنس گرانیت است. این ملات از ترکیب گرانو و ماسه با آب، سیمان بدست می آید. این ملات را می توان برای قسمت هایی از پروژه به کار برد که نیاز به بستر و پوشش سخت دارند و در نهایت منتهی به پوشش های سخت و صافی می شوند.مثلا: راه پله، کف، زیر لوله ها خصوصا فاضلاب از فضاهایی است که می توان آن را به راحتی به کار برد.

 

  • ملات رنگی

برای داشتن یکی دیگر از انواع ملات ساختمانی که ملات رنگی می باشد باید پس از تهیه ی ملات خشک ، رنگ سیمان را به آن افزود و کاملا مخلوط کرد و سپس اقدام به ریختن آب کرد و ملات را تهیه کرد. اصولا زمانی که از رنگ های روشن استفاده می کنید به رنگ کمتری نیاز خواهید داشت و ترکیب یکنواخت تری نسبت به رنگ های تیره یا سیاه خواهید داشت.

 

  • ملات گل

ملات گل نیز یکی دیگر از انواع ملات ساختمانی است که از خاک رس بعنوان ماده چسبنده این ترکیب استفاده می شود. این ملات بخصوص در زمان های قدیم بسیار مورد استفاده قرار می گرفت. حتی امروزه نیز در بسیاری از روستاها و خانه های روستایی از همین محصول برای ساخت خانه هایشان استفاده می شود و خانه های خشتی خود را این گونه بنا می کنند. ملات گل عایق حرارتی نیز می باشد. یکی از نقاط ضعف این ملات این است که بعد از خشک شدن دچار ترک خوردگی می شوند.

 

انواع ملات های ساختمانی

کلام آخر

سعی کردیم که در این بخش از آموزش معماری، انواع ملات ساختمانی را معرفی کرده و به اختصار مشخصات و ترکیبات آن ها را شرح دهیم. برخی از این ملات ها در ترکیب با مصالح دیگر ساخته می شوند و ساختار و مقاومت پیدا می کنند. ملات ها استفاده زیادی در ساخت و ساز می شوند و در چسباندن مصالح، زیرسازی، یکنواخت سازی و … از آن استفاده می شود. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید