آرماتور چیست؟ و چه ویژگی هایی دارد؟
آرماتور چیست: در این بخش از سری مقالات آموزش معماری وحید صلاحی قصد داریم که به یکی از روش های پر استفاده در ساخت و ساز بپردازیم. آیا می دانید که آرماتور چیست و چه کاربردی در ساخت و ساز دارد؟ آرماتور یکی از روش هایی است که برای استحکام بخشیدن بیش تر به سازه مورد استفاده قرار می گیرد. برای ساختمان هایی با اسکلت بتنی نیز این روش بسیار مناسب می باشد، زیرا مقاومت آن را بالا می برد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیش تر درباره آرماتور در اجرای ساختمان بدانیم.
پیش تر خواندیم که میلگردها به میله هایی می گویند که جنس فولادی دارند و در سایزهای مختلف تولید می شوند. برای آشنایی بیش تر می توانید مقاله شناسایی انواع میلگرد را مطالعه کنید. میلگرد ها به این دلیل که مقاومت بتن ها را بالا ببرند، درون بتن قرار می گیرند.
حال برای این که دقیق تر بدانیم آرماتور چیست، باید بگوییم که آرماتور ها در واقع میلگردهایی هستند که تحت فشار و عملیاتی تغییر شکل می دهند و به آرماتور تبدیل می شوند. آرماتور ها به شکل شبکه ای و میله هایی بسته ای هستند که به شکل میلگردهایی خمیده هستند که برای فونداسیون سازه کاربرد دارد.
پیشنهاد ما: یونولیت گذاری چگونه است؟
دلیل استفاده از آرماتور
دلیل تاکید استفاده از آرماتور در سازه های بتنی به این علت است که بتن ها وقتی خشک می شوند حالت خشک و شکننده ای پیدا می کنند. بتن ها هم چنین دارای وزن بالایی هستند ، بتن ها ممکن است در برابر حوادث طبیعی مثل زمین لرزه و … دچار ترک خوردگی یا شکستن شوند بنابراین لازم است که مستحکم شوند. بنابراین آرماتور بندی سبب می شود که مقاومت کششی سازه نیز بالاتر برود و در برابر حوادث طبیعی نیز این مقاومت را نشان دهند.
نحوه اتصال آرماتور
حال که دانستیم آرماتور چیست می خواهیم نحوه اتصال آن را نیز بررسی کنیم. آرماتور بندی پیش از بتن ریزی انجام می شود. در آرماتور بندی میلگردها با چینش منظم کنار همدیگر قرار می گیرند و آرماتور ها برای بستن به دور میلگردها مورد استفاده قرار می گیرند. اتصال آرماتور ها به وسیله بست های فلزی یا جوشکاری سرد صورت می گیرد.
یکی از نکاتی که در آرماتور بندی حائز اهمیت است، چک کردن آن است. آرماتور ها پیش از قرار گیری درون سازه بهتر است که چک شوند زیرا ممکن است که اتصالات آن گاها جدا شده باشد. بنابراین بهتر است که روی آرماتورها راه بروید و به آن ها حتی ضربه وارد کنید و از محکم بودن آن ها اطمینان حاصل کنید. اگر آرماتورها درست نصب نشود، استحکام بتن کم می شود و در نتیجه استحکام کل سازه دستخوش تغییر می شود.
حال که دانستیم چک کردن آرماتور چیست ، می خواهیم گام بعدی را بررسی کنیم، .پس از چک کردن آرماتور ها و قرار دادن در سازه، بتن بر روی آن ریخته می شود . انجام این کار یه شما اطمینان می دهد که مقاومت سازه خود را چندین برابر بالا برده اید. آرماتور بندی هم به صورت عرضی و هم طولی به کار می رود.
انواع آرماتور کدام است؟
توضیح | انواع |
این روشی است که بیش از همه مورد استفاده قرار می گیرد و بصورت افقی آرماتور ها متصل می شوند. | گره ساده یا لغزان |
این گره نیز برای زمانی که نقاط اتصال در آرماتور کم است، بسیار مناسب است و مقاومت را بالا میبرد. | گره صلیبی |
در این گره از خاموت استفاده می شود و میلگردها با روشی مشابه به گره بهم متصل میشوند. | پشت گردنی |
این روش برای زمانی که میلگردها در حالت افقی می باشند، بیش تر استفاده می شود. | گره اصطکاکی |
نکته: میلگردها برای قرار گرفتن در درون سازه بصورت افقی یا عمودی مورد استفاده قرار میگیرند. زمانی که میلگردها در راستای عرضی مورد استفاده قرار بگیرند، به آن ها خاموت می گویند. بنابراین خاموت میله ای خمیده است که از میلگرد ها محافظت می کند.خاموت ها وظیفه ایجاد یک اتصال قوی ، در میلگردهای عرضی را دارند.
کلام آخر
در این بخش دانستیم که آرماتور چیست و چه نقشی در داشتن یک سازه محکم و مقاوم دارد. به کسی که کار آماتور بندی را نیز انجام می دهد، آرماتور بند گفته می شود. آرماتورها برای سازه هایی با اسکلت بتن کاربردی و مهم می باشند. با آرماتور ها میتوان تا حدودی اثرات بلایای طبیعی را کمتر کرد و بر مقاومت کششی سازه اضافه کرد.امیدواریم که این مقاله برایتان مفید بوده باشد.