انواع تخریب ساختمان
انواع تخریب ساختمان: با سری مقالات آموزش معماری به موضوع تخریب ساختمان خواهیم پرداخت. زمانی که دیگه عمر یک طراحی ساختمان به سر می رسه اون سازه برای زندگی و همینطور برای دیگر ساختمانهای مجاور ایمن نیستش! برای خراب کردن ساختمان نوع هایی وجود داره که می تونه به عواملی متعددی مثل شرایط محیطی ساختمان و سازه های مجاور، سیستم سازه ای، تجهیزات و ماشین آلات در دسترس، بودجه اقتصادی و از همه مهم تر نظر فنی کارشناس بستگی داره!
[lwptoc]
از جمله روش هایی که میتوان به خراب کردن ساختمان ها پرداخت: خراب کردن به روش دستی، با استفاده از ماشینآلات، به روش انفجاری، تخریب با خردکننده بازوبلند هیدرولیکی، خراب کردن با استفاده از مواد غیرانفجاری، برش با اره و استفاده از گوی تخریب، می باشد.
هر یک از این روش ها الزامات و محدودیتهای مخصوص خودشونو دارن انتخاب کردن شیوه ی مناسب برای تخریب کردن یک سازه به عوامل مختلف نظیر شرایط کارگاه و محیط اطراف، محدودیتهای موجود، نقشه سازه ساختمان در دست تخریب و موقعیت آن بستگی داره.
بر عکس کشور های دیگه که عمر مفید ساختمان چیزی ما بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ سال هستش ولی در ایران ساختمانهای معمولی عمر مفیدشون بین ۲۵ تا ۳۰ سال در نظر گرفته شده که همین امر موجب شده که به خراب کردن ساختمان بیشتر از هر کشور دیگه احتیاج داشته باشیم.
برای خراب کردن یک ساختمان می تونه دلایل زیادی داشته باشه :
- جایگزین کردن ساختمانهای جدید به جای ساختمانهای قدیمی.
- اگه سازه پایداری خود را از دست بده و یا از لحاظ ساختاری صدمه ی جدی دیده باشه.
- در بیشتری از موارد سازه های کوچک برای ساختن سازههای بزرگ و غیره، خراب می شن.
انواع روش های تخریب :
روش خراب کردن دستی
در این نوع روش خراب کردن سازه و ساختمان های قدیمی بدون استفاده کردن از ماشینآلات صورت میگیره هزینه ی عملیات خراب کردن این روش در مقایسه با سایر روشها کمتره و در صورت رعایت کردن نکات و دستورالعملها ایمنی بیشتری هم داره!
در این روش از خراب کردن اجرا کردنش به این صورت هست که از بالاترین طبقه شروع می شه و متناسب با مسیر بارگذاری یعنی ابتدا کفها، بعد تیر های فرعی، تیرهای اصلی، ستونها و دیوارهای برشی و در نهایت فونداسیون برچیده میشود.
تخریب ماشینی
در این نوع روش از ماشینآلات استفاده می شه برای خراب کردن سازه برای ساختمانهای میانمرتبه و بلندمرتبه در صورتی میشه از ماشین هیدرولیکی با بازوی کوتاه استفاده کرد که در طبقه های مختلف ایستگاههایی زده بشن و ماشین آلات هم به بالاترین طبقه منتقل داده بشه معمولا از جرثقیل های ماشینی متحرک برای انتقال دادن ماشینآلات استفاده می شه برای جا به جا کردن بین طبقه ای ماشینآلات هم می شه از همین جرثقیل ها کمک گرفته شه یا میشه با زدن رمپ هایی رفت و آمد ماشینآلات رو امکانپذیر کرد شرکت تولیدکننده ماشینآلات باید شیب این رمپها رو تعیین کنه و نباید از نسبت ۱.۷۵ به ۱ بیشتر لحاظ گردد.
خراب کردن با بازوبند هیدرولیکی
در این نوع روش ماشین بازوبند هیدرولیکی عملکردش شبیه به روش قبلی هست به خاطر بازوی بلندشون کار بیرون از سازه انجام می شه و دیگه نیازی هم به زدن ایستگاه در طبقه های مختلف و ایجاد کردن استحکام برای کف طبقه ها نداره همین دو تفاوت افزایش سرعت و کاهش هزینه در عملیات خراب کردن باعث مقایسه با روش قبلی شده از این ماشین میشه برای خراب کردن سازه های نا ایمن و مخروبه هم استفاده کرد این ماشین با بازوی بلندش امکان دسترسی رو به طبقه های بالا تر رو راحت میکنه!
خراب کردن به روش استفاده از گوی تخریب
این روش یکی از قدیمیترین روشهای خراب کردن بناست ولی دیگه به خاطر ظهور ماشینهای هیدرولیکی امروزه کمتر ازش استفاده می شه!
این روش با یک گوی فولادی که وزنش بیشتر از ۶ تن هست به یه بازوی متصل شده به جرثقیل یا هر ماشین سنگین دیگه ای آویزون شده انجام می شه این روش معمولا برای خراب کردن سازه های بتنی یا مصالح بنایی ازش استفاده می شه با اعمال ضربه به سازه ی مدنظر تخریب کردن صورت میگیره!
این گوی اول به شکل کروی بود اما در امروزه با ایجاد کردن تغییراتی در ظاهر فیزیکیش به شکل گلابی شده که تا حدی سر آن بریده شده درآمده این تغییر شکل باعث شده تا گوی بعد از خراب کردن سقف و دیوار راحت تر به مکان اولیه خود برگرده و داخل مصالح خراب شده گیر نکنه!
روش خراب کردن انفجاری
این روش یکی از تخصصی ترین روش های خراب کردن بنا هستش این روش در مقایسه با بقیه ی روشها به دانش و تجربه، برنامهریزی و محاسبات بیشتری نیاز داره!
خراب کردن با روش tecorep
این روشی جدیدیه که یه پیمانکار ژاپنی توسعش داده این سیستم بازتولید زیست محیطی تایسی ( به اختصار Tecorep) نامیده می شه!
روش خراب کردن برش و پایین آوردن کاجیما
در این روش ستونهای یک طبقه بصورت یکی یکی، به میزان ۸۰ سانتیمتر کوتاه شده و هر ستون کوتاه شده بوسیله یک جک در جای خود نگهداشته میشود.
روش خراب کردن با استفاده از مواد تخریبی غیر منفجره
این روش رو می شه هم به طور مستقل با سایر روشها در ترکیب به کار گرفت. در این نوع روش با ایجاد کردن سوراخ های حفر شده در بتن، سنگ و مصالح نظیر آنها با مواد های غیر منفجره پر می شه!
خراب کردن با برش اره
این روش هم مثل روش خراب کردن با مواد غیر منفجره می تونه هم بصورت مستقل و هم می تونه در ترکیب با بقیه روشها برای تخریب سازه استفاده شه! مطالعه مقاله انواع سازه های ساختمانی به شما اطلاعات بیشتری می دهد.
موقع قرداد های خراب کردن ساختمان با پیمانکار تخریب به نکته های زیر توجه کنید
- مدت زمان لازم
- حمل نخاله
- قیمت اجرای کار
- نحوه ی پرداخت
- روش تخریب
- مالکیت مصالح بازیافتی
- جدا کردن و چیدن آجره
- مسئولیت گرفتن خسارت به سازههای مجاور
سخن آخر:زمانی که دیگه عمر یه ساختمان قدیمی تموم شه جای خودشو به سادگی به ساختمان جدید میده برای این کارم لازمه که سازه تخریب شه تخریب سازه هم فرایندی هست که طی اون فضا برای ساخت سازه های جدید باز می شه برای خراب کردن سازه های مختلف روشهایی هست به طور مثال: سازه هایی که ارتفاع خیلی کمی دارن (در حد 2 یا 3 طبقه) رو می شه با پتک و استفاده از نیروی انسانی خراب کرد. (پیشنهاد مامطالعه مقاله گودبرداری چیست هست) حال با اینکه برای خراب کردن سازه های خیلی بلند باید از مواد منفجره استفاده کرد به خاطر پر خطر بودن و تخصصی بودن مراحل تخریب، استفاده از نیروی متخصص ضروری هستش و فرآیند تخریب سازه های بزرگ هم باید حتما تحت نظر مهندس تخریب انجام بشه!