انواع سیمان در ساختمان سازی
انواع سیمان: در این بخش از مقالات آموزش معماری سایت وحید صلاحی می خواهیم به بررسی انواع سیمان بپردازیم . سیمان متریالی است که بعنوان ماده چسبنده و اتصال دهنده به کار می رود . سیمان یکی از پر مصرف ترین متریال ها در صنعت ساخت و ساز می باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا دقیق تر با سیمان در اجرای ساختمان آشنا شویم.
در واقع سیمان یک ماده اتصال دهنده است که با ترکیب شدن با آب و سنگدانه حالت خمیری پیدا می کند و به عنوان ملات در ساخت به کار می رود. سیمان باعث می شود که سنگدانه ها به یکدیگر بچسبند و بار وارده را تحمل کنند. سیمان ها از سنگ آهک و خاک رس ساخته می شوند.
انواع سیمان با توجه به عملکرد آن ها برای سخت شدن دو نوع می باشد که عبارت است از:
1- سیمان هیدرولیک
این سیمان یکی از انواع سیمان ها است که در مجاورت با آب سخت می شود و محصولی بدست می آید که در برابر آب مقاوم و محکم است.
2- سیمان غیر هیدرولیک
این سیمان برای سفت و سخت شدن نیازی به آب ندارد و با قرار گرفتن در معرض هوا سخت می شوند. به عبارتی این نوع سیمان برای خشک شدن به شرایط خشک نیاز دارد. در ادامه انواع سیمان را معرفی می کنیم
3- سیمان های پرتلند تیپ 1
تیپ 1 از انواع سیمان پرتلند می باشد. این نوع سیمان در ساخت پیاده رو، پل ها، لوله های آب، جاده ها و … استفاده می شود. در بیش تر کارهای عمومی از این نوع سیمان استفاده می شود.
4- سیمان پرتلند تیپ 2
این سیمان به سیمان اصلاح شده معروف است و ساخت آن به گونه ای است در برابر سولفات ها مقاوم هستند و در مجاورت با آن ها قابل استفاده است. تفاوت دیگر این سیمان با تیپ یک در این است که ترکیب آن با آب ضعیف تر است و به همین دلیل وقت بیشتری را می طلبد.
5- سیمان پرتلند تیپ 3
سیمان تیپ 3 از انواع سیمان های زودگیر است و برای کارهایی که لازم است در مدت زمان کوتاه انجام شوند، بسیار مناسب است. استفاده از این نوع سیمان به خصوص برای مناطق سردسیر مناسب است.
6- سیمان پرتلند تیپ 4
این سیمان نیز برای ترکیب با آب زمان بر است و طبعا مدت زمانی که آماده شود طولانی است. برای سازه های بزرگی مثل پل و سد از این نوع سیمان استفاده می شود. به این نوع سیمان ،سیمان کم حرارت نیز گفته می شود.
7- سیمان پرتلند تیپ 5
پرتلند تیپ 5 از انواع سیمانی است که مقاومت چندان بالایی ندارد که بتوان از آن در ساخت سازه های محکم و بزرگ استفاده کرد. اما نسبت به مجاورت با سولفات ها مقاومت دارد و میتوان از آن ها در برابر حملات سولفات ها استفاده کرد. پیشنهاد ما: انواع ملات های ساختمانی می باشد.
8- سیمان پرتلند پوزولانی
در واقع در ترکیبات این سیمان 5 تا 15 درصد سیمان پرتلند پوزولانی است که مربوط به موادی می شوند که سیلیسی و آلومینی هستند. با آب و آهک نیز واکنش میدهد و خاصیت چسبندگی پیدا می کند. پوزولان به تنهایی قابلیت چسبندگی ندارد و این چسبندگی با وجود سیمان، آب و آهک حاصل می شود. این نوع سیمان با خشک شدن بسیار مقاوم و پایدار می شود.
9- سیمان سفید
قطعا سیمان سفید یکی از انواع سیمان های معروفی است که به گوشتان خورده است. سیمان سفید از متریال بسیار پر کاربرد در پروژه ها می باشد. از این سیمان در جنبه های زیبایی ساختمان نیز استفاده می شود تا پوشش ساختمان را چه در قسمت های داخلی و چه در قسمت های خارجی ساختمان، جذاب تر و بی عیب تر نشان دهد. این سیمان در برابر حرارت و آب مقاومت خوبی دارند. اما به لحاظ قیمتی هزینه بر است و نسبت به سیمان های معمولی گران تر است.
10- سیمان بنایی
یکی از مهم ترین متریالی که در پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد، سیمان بنایی می باشد که به دلیل مقاومت بالا و چسبندگی مناسبی که دارد استفاده های زیادی در ساخت می شود. مهم ترین موردی که می توان برای استفاده از این نوع سیمان معرفی کرد، دیوار چینی می باشد که برای چیدن و چسباندن آجرها روی هم از این ملات استفاده می شود.
11- سیمان سرباره ای
سیمان سرباره ای یکی دیگر از انواع سیمان که از ضایعاتی که در کوره های ذوب آهن از ناخالصی های سنگ آهن باقی می ماند، به دست می آید. اگر این ضایعات به سرعت سرد شوند می توانند به عنوان سیمان در پروژه استفاده شوند. قیمت سرباره ها به نسبت سیمان ها کمتر است. سیمان سرباره را میتوان در محیط های سولفاتی، بتن ریزی های در حجم زیاد و… استفاده می شود. برای استفاده در محیط های شیمیایی که نیاز است از متریالی که نفوذ پذیری کم دارند استفاده شود، مناسب است. این سیمان نیز ضد سولفات است و مقاومت بالایی دارد. ترکیب این سیمان به این شرح است:
سیمان معمولی +15 تا 90 درصد پودر سرباره
کلام آخر
در این مقاله به معرفی انواع سیمان که بعنوان متریالی مهم در ساخت پروژه و جزیی جدایی ناپذیر از ساختمان می باشد، پرداختیم. هر یک از سیمان ها با توجه به عملکرد و مقاومتی که دارند در قسمت های مختلف پروژه ها به کار می روند. مثلا سیمانی که از آن برای پر کردن شکاف ها و ترک خوردگی ها استفاده می شود و مقاومت کمی دارد برای ساخت های عظیم مانند، بتن ریزی ، ساخت پل و … به کار نمی رود. سیمان ها نیز محدوده قیمتی خاصی دارند و برخی می توانند تا چندین برابر سیمان های معمولی قیمت داشته باشند.