درز انقطاع چیست؟

درز انقطاع چیست؟

درز انقطاع چیست؟ این بار در مقالات آموزش معماری به سراغ یکی از اصطلاحات مهم آن رفته ایم. اگر نمیدانید درز انقطاع چیست پس با ما همراه باشید تا این موضوع را بررسی کنیم. اگر در صنعت ساختمان فعالیت دارید حتما واژه ای به نام درز انقطاع حتما در مسائل مربوط به اجرای ساختمان به گوشتان خورده است. درز انقطاع همان طور که از نامش پیداست، از قطع شدن نشات می گیرد.

 

درز انقطاع چیست؟

در معنای لغوی درز  به معنی فاصله و شیار می باشد و انقطاع نیز از قطع کردن، جدا شدن ناشی می شود.بنابراین درز انقطاع به معنی فاصله ای است که باعث جدا شدن می شود. به طور کلی برای این که بدانیم درز انقطاع چیست، باید بگوییم که درز انقطاع همان فضای خالی ای می باشد که بین ساختمان ها در نظر گرفته شده است . طراحی این درز به جهت ایمنی و امنیت بیش تر می باشد.درز انقطاع باعث می شود که در هنگام حوادث و یا زلزله، تنش و حرکت ساختمان ها بهم باعث فرو ریختن دیگری نشود.

 

 درز انقطاع در مقررات ملی ساختمان

پیشنهاد ما: سطح اشغال چیست؟

زیرا در هنگام زلزله های شدید بناهایی ممکن است که در جای خود و یا در مجاورت خود فرو بریزند. این باعث می شود که ساختمان های اطراف هم که آسیب ندیده اند، دچار خسارت و یا حتی ریزش شوند. در نظر گرفتن درز انقطاع برای جلوگیری از برخورد ساختمان ها بهم صورت می گیرد. این کار اثر تنه زدن را کاهش می دهد. یعنی نبود فاصله کافی و برخورد دو یا چند ساختمان باعث ریزش، ترک خوردن و حتی خم شدن ستون ها و تیرهای اصلی می شود که این میتواند مستعد خطرهای بزرگ تری باشد.

 

در صورتی که درز انقطاع را به هنگام ساخت نادیده بگیریم، خسارت های ناشی از ضربات به ملک های مجاور بالا می رود. آسیب های جانی و مالی نیز بیش تر می شود. بنابراین هیچ گاه بدون در نظر گرفتن این فاصله مناسب اقدام به ساخت نکنید. محاسبه و اجرای درز انقطاع باید توسط افراد متخصص و مهندسین انجام شود و به صورت اصولی و دقیق به اجرا در اید.

حال که دانستیم درز انقطاع چیست، می خواهیم درباره اندازه درز اقطاع بیش تر بدانیم. مهم ترین معیار برای در نظر گرفتن درز انقطاع، ارتفاع ساختمان است.درز انقطاع طبق استاندارد 2800 تعیین می شود.

 

نحوه محاسبه ی درز انقطاع

درز انقطاع طبقات ساختمان
روش اول: یک صدم ارتفاع ساختمان تقسیم بر 2 می شود ساختمان های هشت طبقه و کمتر
روش دوم: ارتفاع ساختمان× 005/0
تغییر مکان جانبی غیر خطی طرح در طبقه با در نظر گرفتن دلتا پی ساختمان های بیشتر از هشت طبقه

 

پوشاندن درز انقطاع

در ادامه مقاله درز انقطاع چیست خواهیم گفت که برای پوشاندن این فاصله بین ساختمان از متریال مختلفی استفاده می شد. برخی از یونولیت استفاده می کنند، برخی از فیلر و یا از ورق گالوانیزه ضد زنگ استفاده می کنند. بنابراین متریالی که برای این کار انتخاب می کنیم، لازم است که دوام و پایداری خوبی داشته باشد و در شرایط مختلف جوی تغییر نکنند و دچار فرسایش نشوند. فیلرها موادی هستند که دارای لاستیک، ترکیبات آسفالت، چوب پنبه و الیاف گیاه هستند و انتخاب مناسبی برای درزها هستند.

 درز انقطاع چقدر باید باشد

انواع آسیب ها

پس از اینکه دانستیم درز انقطاع چیست، به شرح صدمات برخورد دو ساختمان و انواع آن می پردازیم. آسیب هایی که برخورد ساختمان ها می توانند در پی داشته باشند، به دو دسته تقسیم می شوند. آسیب ها موضعی و کلی هستند. آسیب های موضعی در محل برخورد دو ساختمان با هم ایجاد می شود و در اثر برخورد مستقیم ایجاد می شود. اما در آسیب های کلی، صدمات ناشی از برخورد به کل ساختمان سرایت می کند و ساختمان دچار ریزش،تخریب و … می شود. در این حالت انرژی ضربات به تمام سازه منتقل می شود.

 درز انقطاع در فونداسیون

معرفی دیگر درز ها

حال که دانستید درز انقطاع چیست؟ و چگونه محاسبه می شود در این بخش میخواهیم به صورت مختصر شما را با دیگر درز ها در معماری آشنا کنیم که عبارتند از:

  • درزهای اجرایی
  • درزهای انقباضی
  • درزهای انبساطی
  • درزهای کنترل
  • درزهای نشست

 

کلام آخر

در این مقاله دانستیم که درز انقطاع چیست و رعایت آن چه اهمیتی دارد. درز انقطاع در وهله اول برای امنیت و مقامت ساختمان و ساختمان های مجاور حائز اهمیت است. در هنگام بروز حوادثی مانند زلزله، تنش و تکان هایی به ساختمان وارد می شود که طبیعتا به ملک های مجاور هم سرایت می کند.

گاهی این فشارها باعث صدمات جزئی و یا کلی می شوند و میتوانند به تیر و ستون های آن حتی صدمه وارد کند. محاسبه درز انقطاع در ساختمان هایی تا هشت طبقه و بالای هشت طبقه با یکدیگر متفاوت است و کمی کار تخصصی تر می شود.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید