انواع پنجره در طراحی داخلی

انواع پنجره در طراحی داخلی

انواع پنجره در طراحی داخلی: در این بخش از مقاله آموزش معماری خواهیم دانست که پنجره ها دارای شیشه های متفاوتی هستند که بسته به انتخاب و بودجه ای که دارید می توانید از آن ها استفاده کنید. ساده ترین و کم هزینه ترین شیشه ها شامل شیشه های تخت می شوند که علاوه بر هزینه کم، مقاومت کمی نیز دارند. امروزه از این شیشه ها کمتر استفاده می شود و برای جاهایی که خیلی در دید و یا در معرض آسیب نیستند و کاربرد زیادی ندارند استفاده می شود.

شیشه های سکوریت که امروزه کاربرد زیادی هم دارند،هم استحکام و هم مقاومت زیادی دارند. این شیشه ها برای خودرو و یا ویترین فروشگاه ها زیاد به کار برده می شوند. اما میدانید چرا؟زیرا در صورت شکستن این نوع از شیشه ها، تبدیل به تکه های بیار ریزی می شوند و به افراد کمتر آسیب می زنند.

انواع پنجره در طراحی داخلی

از زمان پیدایش بشر و شکل گیری انواع سرپناه و خانه‌های مسکونی، همواره مردم برای استفاده از نور طبیعی خورشید و گردش جریان هوای آزاد در محیط‌های داخلی چاره‌ای اندیشیده‌اند. استفاده از انواع پنجره نیز یکی از نتایجی است که برای تهویه و ورود و خروج هوای آزاد و استفاده ساکنین از نور طبیعی به کار گرفته می‌شود که در نتیجه به آسایش ساکنین و بهره‌وری فضاهای داخلی کمک می‌کند. انواع پنجره ساختمان معایب و مزایای خود را دارند. از پنجره آهنی گرفته تا چوبی و دوجداره در ساختمان استفاده می‌شود.
.
استفاده مناسب از انواع پنجره در حوزه طراحی داخلی تاثیر بسیاری بر روی آرامش و روحیه ساکنان آن دارد. استفاده از انواع پنجره در طول زمان با رشد تکنولوژی در حوزه ساخت و ساز همگام شده است که نتیجه آن بهره‌مندی بیشتر ساکنین از نور طبیعی با کیفیت بالاتر است.
همچنین انتخاب یک پنجره با متریال مناسب از هدر رفت انرژی در فضاهای داخلی نیز جلوگیری کرده و خانه را زیباتر می‌سازد. در ادامه به بررسی انواع پنجره در نما ساختمان و مزایا و معایب هر کدام می‌پردازیم.

انواع پنجره در طراحی داخلی
پنجره چوبی در طراحی داخلی

چوب در معماری ایرانی یکی از متریال های پر کاربرد و پر طرفدار است. از چوب می توان برای ایجاد یک فضای زیبا و منحصر به فرد استفاده کرد. زیرا چوب به دلیل خاصیت رنگ پذیری بالایی که دارد امکان ساخت پروفیل های رنگی را فراهم می کند. یکی از مهم ترین مزایای پنجره های چوبی منطبق بودن بر اصول معماری سبز است.

از طرف دیگر یک عایق صوتی موثر به شمار می رود ، پنجره چوبی تا ۵۰ دسی بل صدای محیط بیرون را کاهش می دهد. اما نباید از توجه به این نکته غافل شد که چوب بعد از چند سال پوسیده می شود و در برابر رطوبت متورم خواهد شد. از طرف دیگر در برابر آتش سوزی مقاوم نمی باشد و نه تنها به سرعت آتش می گیرد بلکه باعث انتشار آتش نیز خواهد شد.

پنجره چوبی در طراحی داخلی
پنجره آهنی در طراحی داخلی

پنجره آهنی یکی از انواع پنجره ساختمان است که به دلیل آنکه قابلیت ترمیم راحت‌تری به خصوص در ارتباط با لولاها دارد گزینه مناسبی است.
اما انواع پنجره آهنی به دلیل آنکه عایق مناسبی برای گرما و سرما نیست موجب هدر رفت انرژی در خانه می‌شود. راه حل درزگیری نیز بر روی این پنجره‌ها به خوبی انجام نمی‌شود و اغلب در هنگام باران مقداری آب به داخل خانه وارد می‌شود.
زنگ زدگی نیز یکی دیگر از مشکلات پنجره‌های آهنی است که به مرور زمان و با توجه به تغییرات جوی به وجود می‌آید.
البته نباید فراموش کنیم که به لحاظ ضربه پذیری این پنجره‌ها بسیار مقاوم بوده و کمتر دچار تغییر شکل می‌شوند. همچنین این پنجره‌ها را می‌توان در رنگ‌های مختلفی رنگ‌ آمیزی کرد.
علاوه بر چند مزیتی که انواع پنجره آهنی دارد این نوع از پنجره‌ها معایبی دارند که مزایای آن را تحت تاثیر قرار می‌دهند، برای مثال وزن پنجره آهنی بسیار زیاد است و به همین دلیل نصب و حمل و نقل آن با سختی انجام می‌شود.
که این موضوع موجب بالا رفتن وزن کلی سازه و ایجاد خطراتی در هنگام حوادثی همچون زلزله می‌شود.
علاوه بر این انواع پنجره آهنی حتی اگر با شیشه دو جداره هم ساخته شود اما قسمت آهنی پنجره سر و صدا و حرارت را انتقال داده و این شیشه دو جداره هم نمی‌تواند به بهره وری انرژی کمک چندانی بکند.
در انواع پنجره آهنی فرفورژه شکل ظاهری پنجره‌ها از تغییرات ناشی از شکل دادن به آهن به وجود می‌آید. در انواع پنجره آهنی فرفورژه آهن تحت فشار و حرارت زیاد شکل ظاهری خود را از دست داده و می‌تواند با وارد کردن کشش زیاد به شکل‌های مختلفی برای پنجره تبدیل شود. مقاومت بسیار بالا، زیبایی، تنوع طرح و قیمت مناسب از ویژگی انواع پنجره آهنی فروفورژه است.

پنجره آهنی در طراحی داخلی
پنجره آلومینیومی در طراحی داخلی

آلومینیوم را می‌توان یکی از فلزات با وزن بسیار کم و دوام بسیار بالا در برابر رطوبت یا شرایط آب و هوای نامساعد دانست. بنابراین ماندگاری بالای پنجره‌های آلومینیومی باعث عمر مفید بیشتر آن‌ها خواهد شد. همچنین این نوع پروفیل‌ها استحکام و مقاومت قابل توجهی داشته و نسبت به قاب‌های چوبی پنجره ضخامت کمتری دارند. بنابراین در صورتی که بخواهید نور بیشتری به فضای داخلی وارد شود و دید وسیع‌تری به محیط بیرون داشته باشید، این نوع از قاب‌های فلزی انتخاب مناسبی در طراحی و دکوراسیون داخلی پنجره ها ی منزلتان خواهند بود. با توجه به اینکه همه فلزات رسانای گرما هستند، پنجره‌های آلومینیومی هم باعث انتقال حرارت و اتلاف انرژی می‌شوند. برای رفع این مشکل، یک پوشش پلاستیکی در سطح داخلی پنجره نصب خواهد شد. این نوع از پنجره‌ها را پنجره آلومینیومی ترمال بریک نام‌گذاری کرده‌اند که نسبت به اتلاف انرژی به خوبی عایق شده است.

 

پنجره‌های فایبرگلاس درطراحی داخلی

این نوع پنجره‌ها ترکیبی از الیاف شیشه با مواد پلیمری هستند. فایبرگلاس ماده‌ای با استحکام بالا و مقاوم در برابر آتش است. مواد به کار رفته در ساخت قاب‌های پنجره فایبرگلاس ماندگاری بالایی داشته و در دراز مدت تغییر رنگ نخواهند داد. این نوع از پروفیل‌های پنجره نیازی به نگهداری یا پوشش خاصی ندارد. از دیگر مزایای پنجره‌های فایبرگلاس نارسانایی آن است. این موضوع باعث می‌شود انتقال گرما و حرارت از طریق این پنجره‌ها انجام نگیرد و انرژی محیط حفظ شود. پروفیل فایبرگلاس همچنین در برابر خوردگی، پوسیدگی و پیچش یا تغییر شکل مقاومت بالایی دارد. در مجموع می‌توان گفت که پنجره‌های دارای قاب فایبرگلاس عایق گرمایی و صوتی مناسبی بوده و از عبور حرارت یا صدا جلوگیری می‌کنند. یکی از ایده‌آل‌ترین حالات استفاده از پنجره‌های فایبرگلاس، ترکیب آن با قاب چوبی است. برای این منظور سطح داخلی از چوب و سطح خارجی از فایبرگلاس طراحی خواهد شد. به این ترتیب، ضمن حفظ زیبایی پروفیل چوبی در دکوراسیون داخلی خانه از آن در برابر رطوبت محافظت خواهد شد. همچنین حالت عایق صدا و گرمای فایبرگلاس بازدهی خوبی برای فضای داخلی خواهد داشت.

 

پنجره ارسی در طراحی داخلی

ارسی یک پنجره مشبک از جنس چوب است که داخل هر شبکه ، شیشه های کوچک رنگی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. هم نشینی این شیشه های رنگی ، جلوه بسیار زیبایی را به وجود می آورد که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. شیشه های .رنگی نور خورشید را از خود عبور می دهند و نقش های بسیار زیبایی را به وجود می آورند
نکته قابل توجه در ارتباط با پنجره ارسی این است که در ساخت این پنجره‎ها هیچ گونه میخ و چسبی به کار نمی رود و شیشه های رنگی به وسیله اتصالات چوبی بسیار ظریف به یکدیگر متصل شده اند. این شیشه ها به صورت کنشکاف (شکافی است که با استفاده از ابزار برش در چوب ایجاد می شود.) داخل شیارهای آلات چوبی قرار می گیرند.

پنجره ارسی در طراحی داخلی

 

 پنجره شباک در طراحی داخلی

یکی دیگر از انواع پنجره ساختمان در معماری سنتی ایرانی ، پنجره شباک است. این پنجره ها شیشه ندارند و متریال ساخت آن ها می تواند چوب ، کاشی ، آجر و سنگ باشد. این پنجره ها استفاده تزئینی نیز داشتند و به عنوان جدا کننده بخش های مختلف خانه به کار می رفتند. البته در این صورت طرح مشبک پنجره از جنس چوب انتخاب می شد و معمولا ریزتر بود. ریزتر بودن شبکه های پنجره باعث افزایش حریم خصوصی نیز می شد. بیشترین استفاده از پنجره شباک در مناطق گرم و مرطوب به عنوان جان پناه است.

 پنجره شباک در طراحی داخلی

پیشنهاد ما:انواع کفپوش در طراحی داخلی

پنجره جامخانه در طراحی داخلی

یکی دیگر از انواع پنجره در معماری سنتی ایرانی جامخانه است. این پنجره ها روی سقف های گنبدی شکل برای تنظیم میزان حرارت یا رطوبت فضا روی پشت بام ها به کار می رفتند. روی سطح سفالین پنجره جامخانه ، حفره هایی در نظر گرفته می شود که بر روی آن ها یک جام شیشه قرار می گیرد.

پنجره جامخانه در طراحی داخلی

دوجداره upvc در طراحی داخلی

مواد پی‌وی‌سی، مواد قابل بازیافتی هستند که در کارخانه تولید می‌شوند. این مواد برای طبیعت آسیب ایجاد نمی‌کنند و هزینه ساخت آن‌ها نسبت به سایر پروفیل‌ها کمتر است. پروفیل‌های PVC و UPVC دوام و استحکام بسیار خوبی دارند و در برابر پوسیدگی، گرد و غبار یا خوردگی مقاومت بالایی دارند. بنابراین نیازی به شرایط نگهداری خاصی ندارند. از دیگر مزایای این پروفیل پنجره‌ها، رنگ ثابت آن‌ها است. مهم‌ترین معیار برای هر پنجره‌ای، میزان توانمندی آن در عایق کردن محیط نسبت به عبور گرما یا صدا است که از این نظر پروفیل‎های PVC و UPVC امتیاز خوبی خواهند داشت. همچنین استفاده از قاب‌های PVC و UPVC، کارایی پنجره‌هایی با شیشه دو جداره را چند برابر می‌کند. چرا که این نوع قاب‌ها نظیر شیشه‌‎های دو جداره نسبت به انتقال صوت و حرارت مقاومت بالایی دارند. بنابراین ترکیب پروفیل PVC و UPVC با شیشه دو جداره بهترین حالت عایق فضا را فراهم می‌کند. علاوه بر این پروفیل مورد نظر از هر ماده دیگری در برابر آتش‌سوزی و حرارت مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهد. امروزه از این نوع فراوان استفاده می شود، و این سبک از پنجره به منزلتان یک طراحی مدرن می بخشد.

دوجداره upvc در طراحی داخلی

اندازه، شکل پنجره ها در طراحی معماری

اندازه شکل و جایگاه پنجره ها بر یکپارچگی دیداری سطح دیوار و حس محصوریت آن اثر می گذارند. پنجره می‌تواند ناحیه‌ ای روشن درون دیوار یا صفحه ای تیره در شب باشد .گشودگی ای باشد که دیوار قاب بندی اش می کنند یا فضای خالی که دو صفحه دیوار را از هم جدا می سازد. پنجره را میتوان آنقدر بزرگ کرد که به صفحه فیزیکی دیوار بدل ‌شود یعنی به دیوار پنجره ای شفافی بدل شود که از لحاظ دیداری فضای داخلی را به بیرون یا صفحه مجاور پیوند می دهد. مقیاس پنجره نه تنها به دیوار مجاور بلکه با ابعاد خودمان نیز مرتبط است ما به پنجره هایی خو گرفته ایم که ارتفاع بالای آنها کمی بیشتر از قد ما و ارتفاع پایین آنها برابر با کمرمان باشد. هنگامی که از پنجره ای بزرگ برای بسط ظاهری فضا، عریض کردن دورنما و تکمیل مقیاس آن بهره می جوییم می توان آن را به واحدهای کوچکتر تقسیم کنیم تا مقیاس انسانی حفظ شود. به هنگام تعیین اندازه ،شکل و جایگاه پنجره ها در اتاق باید به این موارد توجه داشت.

الف) از میان این گشودگی های پنجره (هم از درون هم از برون )چه میتوان دید؟

ب) این مناظر چگونه قالب بندی می شود؟
پ) با حرکت در اطراف اتاق ،مناظر دیداری چگونه تغییر پیدا میکند؟
و نیز باید توجه داشت که اندازه و جهت گیری پنجره و نورگیری چند و چون نور طبیعی را کنترل کند که به فضاهای داخلی نفوذ می کند. توجه کافی به این موارد ساده می تواند طراحی دکوراسیون داخلی تان را به شدت تغییر دهد و زیباتر کند.

پنجره های ثابت و تهویه ای

پنجره ها را می توان در دو گروه عمده تقسیم بندی کرد: ثابت و تهویه ای با اینکه هر دو گروه برای فضاهای داخلی نور و منظر فراهم می آورند و پنجره های ثابت به مانند پنجره های تهویه ای امکان عبور هوا را نمی دهند پنجره های ثابت را هرگز نمی‌توان باز کرد. ولی تهویه‌ی ها باز و بسته می شود، بنابراین به نظر می‌رسند که باید با دقت به استفاده از پنجره های ثابت تصمیم گرفت.

تاثیر پنجره ها بر مبلمان

پنجره ها گذشته از تصاویر زیبایی شناختی آن بر محیط داخلی چیدمان فیزیکی مبلمان درون اتاق را نیز متاثر می سازد. روشنایی شان همراه با مناظری که عرضه می دارند ما را بر آن می‌دارد که گروهی از مبلمان را در اطراف و راستای آن گرد آوریم. ارتفاع لبه پنجره با آن چیزی که زیر آن قرار میگیرد نیز اثرگذار است. لبه ای کوتاه ممکن است ایجاد کند که ناحیه کف مقابل پنجره باز رها شود. در نتیجه از میزان فضای مفید کف اتاق کاهیده می شود. وقتی جداسازی شیشه ای به خاطر ایجاد پیوستگی دیداری میان فضای درونی و بیرونی تا کف امتداد می یابند،این امر مناسبتی ویژه می یابد.
*** میدانیم که یکی از مهم‌ترین بخش‌های خانه، پنجره‌های آن هستند. پنجره‌ها دریچه خانه شما به محیط بیرون، عامل اصلی نورگیری طبیعی خانه، کانال مناسب برای تهویه و تغییر هوای فضای داخلی خانه و… هستند. ضرورت وجود پنجره در ساخت خانه بر هیچ‌کس پوشیده نیست؛ بنابراین در انتخاب و طراحی آن وسواس باشید و بهترین انتخاب را داشته باشید.

 تاثیر پنجره ها بر مبلمان

پنجره از دیرباز تا اکنون دچار تغییرات بسیار زیادی شده است. امروزه از انواع پنجره در همه ی سبک های معماری ساختمان می توان استفاده کرد. متریال های رایج برای ساخت انواع پنجره ساختمان عبارتند از آهن ، آلومینیوم ، چوب و یو . پی . وی . سی . در نتیجه مقایسه انواع پنجره ها می توان گفت که هر یک دارای برخی مزایا و معایب هستند که باید هنگام انتخاب پنجره به آن ها دقت کرد.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید