انواع سازه های ساختمانی : انتخاب نوع سازه از جمله تصمیم های بسیار مهمی است که سازندگان و مهندس ها باید با دقت نسبت به آن اقدام کنند. سازه های ساختمانی با توجه به شرایط اقلیمی، اجرایی، فنی و و…. انتخاب می شوند، از این طرف باید با در نظر گرفتن فاکتور های مهم سازه ای مناسب طراحی و اجرا نمود.سازه های متداول در کشور شامل سازه های سنتی، بتنی، فلزی، آجری، چوبی و صنعتی می باشند که ما در این مقاله از وحید صلاحی به معرفی آن ها می پردازیم. پس با ما همراه باشید.
سازه ساختمان در اصل حکم «استخوان بندی بدن انسان» را دارد. وزن کلی بنا بر سازه استوار است و سایر مصالح های ساختمانی، هم چون عضلات بدن، سازه را احاطه کرده و آن را تقویت می کنند. سازه ساختمان اولین بخش از بنا است که طراحی و اجرا می شود با این وجود، کمتر کسی نگاه دقیقی به آن دارد. دلیل این مسئله این است که افراد در بر خورد با یک بنا در نگاه اول، نمای آن را مشاهده نموده و تصویر کلی از حجم بنا، به دست می آورند.
یکی از راه های شناخت انواع سازه های ساختمانی مدرن، بررسی نحوه ساخت آن ها است. در ضمن شناخت متریال های نوین به عنوان اجزای درونی سازه مثل: چوب پلاستیک و…. که جهت اجرا در نما، سقف، کف، دیوار و…. کاربرد دارد از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود. سازه های ساختمانی با انواع مصالح های سنتی و جدید از خشت و آجر گرفته تا مواد نو آورانه مثل: کامپوزیت ها، فلزات آلیاژی، بتن های ترکیبی جدید و…. ساخته می شوند.
سازه سنتی: بر خلاف سایر سازه ها ساخت سازه سنتی بیشتر از اینکه طبق محاسبات علمی صورت گیرد، بر مبنای تجربه بوده و تمام آیین نامه های اجرایی و محدودیت های مربوط به آن طبق آمار و تجربه شکل گرفته اند.تعداد طبقات در این سازه ها در هر شرایطی حداقل دو طبقه با ارتفاع 8 متر از سطح زمین تعیین شده و در طراحی و اجرای پلان معماری تمام محدودیت ها و ضوابط باید مورد توجه قرار بگیرند.
آیین نامه های اجرایی و دستور العمل های تعیین شده برای سازه سنتی همه تجربی هستند. و به همین دلیل هیچ تضمینی مبنی بر علمی بودن ساخت آن وجود ندارد.در این سازه ها، دیوار ها بارهای قائم را تحمل می کنند و کلاف و شناژ های قائم و افقی دیوار ها و سقف را به یک دیگر متصل نموده و بار سقف را بر روی دیوار ها توزیع می کنند.
2_ سازه آجری:
سازه آجری: از سازه آجری برای ساختمان های کوچک و «نهایتا دو طبقه» می توان استفاده کرد. اسکلت اصلی این نوع ساختمان ها آجری بوده و برای ساختن سقف نیز از پروفیل های فولادی و آجری به صورت طاق ضربی استفاده می شود. گاهی نیز سقف تیرچه بلوک برای این سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
در ساختمان هایی با سازه های آجری برای مقابله با نیروهای جانبی مانند زلزله باید از شناژهای روی کرسی چینی و زیر سقف استفاده گردد.هم چنین در این سازه ها معمولا دیوار های حمال در طبقات مختلف بر روی یک دیگر قرار می گیرند و اغلب جدا کننده های فضا نیز همین دیوار های حمال می باشند. نکته قابل توجه این است که عرض دیوار های حمال نباید از 35 سانتی متر کمتر باشد.
3_ سازه بتنی:
سازه بتنی: متریال اصلی در ساخت این نوع سازه بتن است. حالا از نظر استحکام و مقاومت مورد تایید قرار گرفته است. در حال حاضر به دلیل نوسانات بالای قیمت پروفیل های فولادی، بیشتر سازندگان ترجیح می دهند از این سازه استفاده کنند.
این سازه ها در همه ی شرایط آب و هوایی مقاوم می باشد و اگر پوشش بتن به خوبی اجرا شود، نم و رطوبت هیچ آسیبی به آن ها وارد نخواهد کرد. از این طرف عمر آن ها نسبت به بقیه سازه ها بیشتر است.
4_ سازه فلزی:
سازه فلزی: در ساخت سازه فلزی از متریال اصلی فلز یعنی (فولاد) استفاده می شود و اتصال هایی که در آن به کار می روند از نوع پیچی، جوشی و پرچی هستند. اجرای این سازه نسبت به بقیه ی سازه ها به مدت زمان کمتری نیاز دارد. چون اسکلت فلزی را می توان قبل از نصب مونتاژ کرد.
هم چنین لزوم اجرای بدون مکث و هم زمان اسکلت باعث می شود سرعت اجرای کار زیاد شود. شکل اتصال اعضاء تیر و ستون در سازه فلزی امکان توسعه طبقات را فراهم نموده، به همین دلیل می توان ساختمان های بلند تری با آن ساخت.
5_ سازه صنعتی:
سازه صنعتی: سازه صنعتی به عنوان یک سازه مستقل در نظر گرفته نمی شود. چون یا از نوع اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و یا ترکیبی از این دو موارد می باشد. برای ساخت سازه صنعتی از روش هایی نظیر LSF، TCF، ICF و B & N استفاده می شود.
6_ سازه چوبی:
سازه چوبی: طراحی ساختمان های چوبی معمولا در مناطقی که قیمت چوب کمتر است ساخته می شود. مثلا در شهر های جنوبی کشور اتریش و برخی از ایالات کشور آمریک،ا سازه های خانه ها چوبی است.
این گونه ساختمان ها در کشور ایران به دلیل کمبود منابع چوبی به تعداد کم تری ساخته می شود. در ایران از سازه های چوبی بیشتر برای ساخت اتاق ها و کلبه های کوچک در باغ ها و ویلا ها استفاده می شود.
عوامل های موثر بر قیمت انواع سازه های ساختمان
در انتخاب نوع سیستم سازه ای، باید به عوامل های متعددی توجه کرده و با توجه به عیب ها و مزیت های هر یک از سیستم ها و با توجه به نظر مهندس های این حرفه نسبت به احداث سازه اقدام شود.
در نتیجه انتخاب سیستم سازه ای و انجام محاسبات مربوط به آن باید توسط مهندس ها و کارشناس های این حوزه انجام پذیرد. قیمت اجرای سیستم سازه های گوناگون به متریال مورد نیاز در ساخت آن متراژ و تعداد طبقات بنا و دستمزد پیمانکار بستگی دارد.
نرم افزار سازه
با انواع سازه پیش تر آشنا شدیم اما تا به حال از نرم افزارهای طراحی سازه چیزی شنیده اید؟
این نرم افزارهای که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند باعث شده که سرعت کار بالاتر برود و بتوان با استفاده از آن ها سازه ها را طراحی کرد و آن ها را سه بعدی سازی کرد و سپس به تحلیل آن ها پرداخت. برخی از نرم افزارهای طراحی سازه عبارتند از : نرم افزار ETABS,Robot Structural,staad pro,SAP2000,SAFE و … می باشد که د پروژه ها می تواند بسیار کارساز باشند. مثلا می توان در محیط نرم افزار، سازه را در مواقع وارد شدن نیرو، زلزله و طوفان و … بررسی کرد.
سیستم های سازه ای: بنایی (سنتی)، بتنی، فلزی و صنعتی
حداقل تعداد طبقات در سازه های بنایی چقدر است؟
تعداد طبقات در این سازه ها در هر شرایطی حداقل دو طبقه با ارتفاع ۸ متر از سطح زمین تعیین شده و در طراحی و اجرای پلان معماری تمام محدودیت ها و ضوابط باید مورد توجه قرار بگیرند.
مقاومت کدام سیستم سازه ای در برابر شرایط مرطوب آب و هوایی بالا تر است؟
سازه های بتنی در همه ی شرایط های آب و هوایی مقاوم بوده و اگر پوشش بتن به خوبی اجرا شود، نم و رطوبت هیچ آسیبی به آن ها وارد نخواهد کرد. از این طرف عمر آن ها نسبت به بقیه سازه ها بیشتر است.
سازه صنعتی چیست؟
سازه صنعتی به عنوان یک سازه مستقل در نظر گرفته نمی شود؛ چون یا از نوع اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و یا ترکیبی از این دو موارد می باشد. برای ساخت سازه صنعتی از روش هایی نظیر LSF، TCF، ICF و B & N استفاده می شود.
کلام آخر
امیدواریم با مطالعه این مطلب از وحید صلاحی با عنوان: ( انواع سازه های ساختمانی ) و مزایا و معایب هر کدام آن ها، آشنا شده باشید.
همچنین اگر نظری در مورد این مقاله داشتید حتما برای ما کامنت بزارید.(امیدواریم این مقاله مورد پسند شما بوده باشه)
برای دیدن آموزش های رایگان ما در اینستاگرام به پیج vahid_salahi13 مراجعه کنید.برای خواندن مقاله های بیشتر حتما به بخش وبلاگ وحید صلاحی سر بزنید.