گودبرداری چیست ؟
گود برداری چیست؟ با سری مقالات آموزش معماری برای توضیح گود برداری در خدمتتون هستیم، مراحل گود برداری کار شامل پیمایش زمین ،فهمیدن خط مرکزی و رسیمات گود برداری ، منتقل کردن نقشه روی زمین، برداشتن خاک و بیرون ریختن خاک هم می شود ، گود برداری و اجرای سازه نگهبان جزء مراحل مهمی ساخت و سازهای شهری می باشد. همینطور این کار باید از لحاظ بررسی های کیفی مثل بررسی سطح سختی خاک، و نشانه زدن نقاط ارجاع انجام شود گود برداری کلا به دو نوع تقسیم میشه : گود برداری حفاظت شده یا مهار بندی شده و حفاظت نشده یا مهار بندی نشده!
پیشنهاد ما: شرکت در دوره خشت اول
گود برداری چیست ؟
قبل از توضیح گود برداری و اصول آن شما را با مفاهیم خاک برداری، گود برداری، پی کنی آشنا می کنم. اما به صورت مختصر میتوانیم بگوییم که به کندن زمین و ایجاد یک فرو رفتگی که در آن پروژه های ساختمانی صورت می گیرد گود برداری گفته می شود. همچنین به هرگونه فرورفتگی به سطح زمین به وسیله ی ماشین های سنگنین مثل لدر یا حتی به وسیله ی انسان گود برداری می گویند.
خاک برداری چیست؟ خاک برداری یعنی اینکه زمین رو هموار کنی که در آن برآمدگی ها برداشته شده باشه و با سطح زمین هم تراز شده باشه همینطور کندن زمین تا حداکثر عمق ۶۰ سانتی متری رو خاک برداری می گن!
گود برداری چیست؟ گود برداری به هر گونه حفاری و خاک برداری کردن در تراز پایین تر از سطح طبیعی زمین یا در تراز پایین تر از زیر پی ساختمان مجاور، گفته می شه!
پی کنی چیست؟ پی کنی یعنی اینکه زمین جهت اجرای پی تا عمقی که دچار یخ زدگی نشود کنده شود!
در عملیات گود برداری یا پی کنی یک عملیات خاک برداری برای کندن محل پی ساختمان می باشد که همه مراحلش از آن دسته از خاک هایی که چسبندگی مناسب تری دارن از لحاظ اقتصادی میتونه برای گود برداری به صرفه تر باشد گود برداری باید بر اساس نقشه و مشخصات و دستور العمل ناظر و همینطور در ابعاد و اندازه ای که در نظر گرفته شده انجام بگیرد
در این فرایند از ابزارهای مختلف و روش های مختلفی در برداشته شدن خاک، سنگ، و مواد دیگر استفاده می شه روش کار می تونه به زیادی بودن مواد مورد استفاده و هدف پروژه بستگی داشته باشد.
گود برداری جزء یکی از عملیات های خاکی خطرناک است و این مسئله خیلی مهم هست بابت عدم رعایت مسائل فنی و ایمنی در این مرحله باعث بروز حوادث نا خوشایندی می شود.
گود برداری ساختمان چیست؟
هر گونه عملیات خاک برداری و حفاری برای برداشته شدن سطح طبیعی زمین انجام بشه گود برداری ساختمان بهش میگن و این گود برداری بر اساس اهدافی مختلف انجام میشه به طور مثال خاک برداری به منظور خراب کردن یک ساختمان قدیمی و یا ساختن یک سازه جدید یا حفر کانال ها و مخازن زیر زمینی و رسیدن به خاک بکر! توصیه میشود حتما مقاله انواع سازه های سبک را مطالعه کنید.
کارهای اصلی و عمده ای که باید قبل، در حین، و بعد از این عملیات انجام بشن شامل موارد زیر می باشد :
- مشخص نمودن گوشه ها و نقاط معیار
- پیمایش سطح خاک
- تقویت کردن خاک سست
- مشخص نمودن محدوده ی نهایی
- گود برداری کردن تا رسیدن به عمق مورد نظر
- مشخص کردن حدود ساختمان
- ساختن دیوار حائل و سازه نگهبان
- ساختن چاه یا تاسیسات زیر زمینی در صورت لزوم
انواع گود برداری بر اساس مواد
با توجه به اینکه جنس زمین و خاک فرق دارد روش های مختلف و ابزارهای مختلفی برای استفاده در این کار می شود اصلی ترین موادی که می شه این عملیات را بر اساسشون طبقه بندی کرد خاک سطحی، سنگ، گِل، و زمین شاملشون می شه!
گود برداری خاک سطحی
در این روش از گود برداری گیاهان، خاک، و هر ماده دیگری که ممکنه زمین رو برای تحمل بارهای ساختمانی نامناسب بسازه انجام می شه!
گود برداری سنگ و صخره
در این روش از گود برداری برای سطوح صاف مثل سطوح سنگی استفاده می شه این نوع از گود برداری از نوع های دیگر چالش بیشتری بر می انگیزد علت این موضوع هم اینه که این فرایند بدون استفاده از دستگاه ها و تجهیزات خاص امکان پذیر نیستش!
گود برداری گِل
گل ترکیبیه خاک و آبه از مواد آزارنده در حین ساخت و ساز هستش که لازمه برداشته شه!
گود برداری زمین
برای ساختن پی ساختمان یا پلی لازم به اینه که لایه های مختلفی از زمین برداشته شه در این فرایند شامل برداشت خاک، برداشت لایه زیر خاک سطحی، به قصد انجام ساخت و ساز هستش!
گود برداری و سازه نگهبان
سازه ی نگهبان به سازه ای میگن که برای محافظت کردن از گود و نگهداری کردن از دیواره های مجاورش به کار برده می شه این سازه با شکل های مختلف و همینطور با استفاده از روش های گوناگونی طراحی می شه هر کدوم از این روش ها کاربرد خاص خودشون رو دارن در ادامه چند تا از روش های ساخت یک سازه نگهبان رو معرفی می کنیم هدف اصلی از ایجاد کردن یک سازه نگهبان ایمن سازی کردن گود و دیواره های آن می باشد.
سازه نگهبانی خر پایی
در این روش که از معمول ترین روش ها ست ایجاد کردن یک سازه نگهبانی در گود برداری های کم عمق است. سازه نگهبانی در این روش هیچ فاصلهای با خاک نداره و در صورتی که فاصله داشته باشه کارایی این سازه از بین میبره که برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر توصیه میشه مقاله انواع سازه های ساختمانی رو مطالع کنید.
سازه نگهبانی میخ کوبی یا نیلینگ
در این روش که از دهه 1960 به این طرف ابداع شدش و محبوبیت زیادی هم بدست آورد میلگرد های فولادی با فاصله ی نزدیک به هم از یکدیگر روی یک سطح شیب دار یا قائم از بالا به پایین نصب می شن!
سازه نگهبانی دیوار دیافراگمی
در روش دیوار دیافراگمی انجام ایمن سازی گود برداری هستش این روش با استفاده کردن از دیوارهای بتنی از پیش آماده انجام می شه دیوار دیافراگمی از دهه 1950 در جهان محبوبیت پیدا کرد و به دلیل استفاده از مواد پیش ساخته شده در این روش می توان سرعت اجرای اون رو بسیار بالا برد.
سازه نگهبانی تاپ/داون
این روش از سازه در دهه 1970 و برای ساختن مترو در شهرهای اروپایی استفاده شد این روش برای ساختن تونلهای سطحی و کم عمق کاربرد دارد در این نوع از سازه به دو صورته : به صورت از بالا به پایین و از پایین به بالا ساخته و اجرا می شه
کلام آخر: شما در هر پروژه ی ساختمانی که قصد انجام دادنش رو داشته باشین بدون اینکه تردیدی داشته باشین با گود برداری حتما شروع کنین گود برداری یک فرآیندی هستش که در طی آن زمین آمادگی نگهداری کردن یک سازه را به دست میاره (در دوره رایگان نقشه خوانی سازه اشاره شده است) و روش های مختلفی برای انجام گود برداری هست که ما براتون در این مطلب بعضی هاشون رو معرفی کردیم گود برداری می تونه به سادگی با انجام کار هایی مثل همون تمیز کردن زمین از گیاهان، علف ها، و سنگ و خاکی که میتونه مانعی برای اجرای عملیات ساخت و ساز بشن شروع شه سپس با طرح کلی گود برداری، که محیط کلی ساختمان رو تشکیل میده ترسیم شه این کار می تونه با استفاده از معیارهای مختلفی انجام بگیره و سپس با عملیات گود برداری با استفاده از ماشین آلات و یا نیروی کار انجام شه!