مرحله های اخذ مجوز ساخت و ساز
مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان: در این بخش از مقالات آموزش معماری به سراغ یکی از مهم ترین مراحل در ساخت و ساز یعنی مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان رفته ایم. با این مجوز مالک و یا سازنده می تواند به اجرای ساختمان بپردازد زیرا در صورت نبود این مجوز ساخت و ساز به منزله غیر قانونی بودن می باشد. معمولا اعتبار جواز ساخت 2 سال می باشد که باید ساخت و ساز را در این مدت شروع کنید زیرا در غیر این صورت مجوز شما باطل می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانیم.
مالک و پیمانکار ساختمان برای شروع ساخت و ساز پیش از هر چیزی به مجوز نیاز دارند که بتوانند کار خود را در چارچوب قانونی آغاز کنند. نداشتن این مجوز گاهی خسارت های فراوان از جمله تخریب ملک را به همراه داشته است. صدور این مجوز برای همه ی پروژه ها الزامی نیست اما در پروژه هایی که تغییرات عمده را شامل می شوند ، نیاز است.
برای اخذ مجوز ملک اصولا مالک و سازنده خودشان یا اینکه از طریق پیمانکاری که با مراحل اخذ این مجوز آشنایی داشته باشند، اقدام می کنند. بنابراین طبق موارد گفته شده می توان این گونه نتیجه گرفت: برای ساخت هر پروژه و آغاز عملیات ساخت و ساز نیاز به مجوزی قانونی است که بتوان کار ساخت را شروع کرد که به آن ” جواز ساخت و ساز ” گفته می شود.
مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان نیاز به مهارت دارد که بتوان در کمترین زمان آن را دریافت کرد. هم چنین کاری هزینه بر نیز می باشد. پروانه ساختمان از شهرداری دریافت می شود. این مجوز به شما اجازه از تسهیلات بانکی را می دهد، هم چنین می توان کارکنان ساختمان را در برابر حوادث و اتفاقات بیمه کرد. در ادامه جدولی را ارائه داده ایم که مشخص می کند کدام یک به مجوز نیاز دارند یا ندارند.
نوع ساخت |
نیاز به مجوز ساخت |
تعمیرات | ندارد |
اضافه کردن قسمتی به ملک | دارد |
تغییر عمده در ملک | دارد |
نوسازی | ندارد |
تخریب دیوار داخلی | ندارد |
اضافه کردن متراژ به ملک | دارد |
هزینه جواز ساخت
معمولا این هزینه متغیر می باشد و به منطقه،کاربری، متراژ و تعداد طبقات ملک بستگی دارد.
اکنون مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان را به اختصار بررسی می کنیم:
1- تشکیل پرونده
در این مرحله شما از طریق شهرداری اقدام به تشکیل پرونده می کنید. البته می تواند از طریق دفاتر الکترونیک تا حدودی کار خود را پیش ببرید. مدارکی از قبیل: سند ملک با کپی، کارت شناسایی با کپی، تسویه عوارض شهرداری و عوارض نوسازی که باید در سامانه ثبت شود.
2-بازدید
یکی دیگر از مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان بازدید مسئول شهرداری از محل ملک است. بعد از اینکه پرونده خود را تشکیل دادید و تایید شد، شهرداری برای بازدید از محلی که قصد ساخت ملک را دارید، کارشناس خود را می فرستد و بررسی هایی از قبیل متراژ ملک، عرض معبر، بناهای مجاور و … را انجام میدهد.
3-طرح تفصیلی
در این مرحله کارشناس ملک را به لحاظ عدم مغایرت با طرح تفصیلی بررسی می کند تا ملک در مغایرت با طرح نباشد و دچار اختلال با آن ها نشود. البته این مورد بیش تر در شهرهای بزرگ انجام می شود.
4-نقشه
مرحله بعدی از مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان مربوط به تهیه نقشه می باشد که باید نقشه ملک خود را به شهرداری ارائه دهید.
پیشنهاد ما: مراحل اجرای ساختمانی
5-نقشه معماری
در این مرحله نقشه معماری ملک تهیه می شود که در آن اندازه ها و فضا ها تعبیه شده و سپس باید مجدد به شهرداری ارائه کرد که به تایید برسد در این مرحله ممکن است نقشه مورد اصلاحیه و تغییراتی قرار بگیرد.
6-عوارض
پرداخت عوارض نیز یکی از مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان است که باید به شهرداری جهت ساخت و ساز پرداخت و موارد مهم در اخذ این مجوز می باشد.
7- ناظر
در این مرحله باید درخواست خود برای ناظر را ارائه دهید و سپس شهرداری با شما قراردادی منعقد می کند که این قرارداد ناظر شما را تعیین کند.
8-صدور مجوز
پس از انجام مراحل اخذ مجوز ساخت ساختمان، نوبت به مرحله صدور مجوز می رسد که با تایید رییس صدور پروانه این مجوز به شما می رسد.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم که مراحل گرفتن مجوز ساخت ساختمان را با زبانی ساده بیان کنیم. اما چیزی که قابل توجه می باشد این است که لازم است این مراحل را به خوبی بدانیم زیرا دارای جزئیات و پروسه طولانی ای است که در صورت مهارت در این کار می توان زمان آن را کاهش داد. دیگر مسئله این است که اصولا در فصول سرد سال ساخت و ساز چون کاری دشوار تر است ، از این رو بسیاری از سازندگان در این فصول روی اخذ مجوزها بیش تر کار می کنند تا بتوانند ساخت و ساز خود را در نیمه اول سال پیش ببرند. امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد.