مراحل اجرای ساختمانی

مراحل اجرای ساختمانی
در این پست می‌خوانید:

مراحل اجرای ساختمانی : در سری مقالات آموزش معماری به موضوع مراحل اجرای ساختمانی پرداخته ایم. ما تو خونه هایی که زندگی میکنیم امن و راحت هستن برامون و گاهی وقتی به یک ساختمانی که قدم میذاریم که ساختمان ساختش کامل شده؛ ولی احتمالا خیلی از ما ها اطلاعی درباره‌ ی چجوریه ساخت و ساز خانه نداریم. شاید همچنین براتون سوال شده باشه که مرحله های ساخت ساختمان به چه صورته!

[lwptoc]

مرحله های ساختن ساختمان رو می شه از نقطه ی نظر های گوناگون بخش بندی کرد. در کل برای ساختمان سازی طی نمودن مرحله های زیر الزامی هستش : بازدید کردن از زمین و ریشه کنی ، نقشه برداری کردن و پیاده کردن نقشه ، پیاده کردن محل پی ها و شناژ ها ، آرماتور بندی ، قالب بندی ، ساخت بتن ، بتن ریزی ، اجرای به ترتیب ستون ها ، تیر ها و سقف ها!

مراحل اجرای ساختمانی وحید صلاحی

مراحل ساخت ساختمان – پی‌ گذاری ساختمان

پی‌گذاری یا همون پی‌ سازی جزئی از مرحله های ساخت ساختمان هست و عملیاتی هستش که به منظور استحکام بنیه‌ ی ساختمانی انجام می‌ گیره. پی‌ ها بخش هایی از ساختمان هستن که نیرو های وارده به ساختمان رو به زمین منتقل می‌ کنن و همینطور از این راه از شدت ارتعاشات کاسته و سبب استحکام ساختمان می‌ شون. برای عملیات پی‌سازی باید اول عمل گودبرداری انجام بگیره گودبرداری به برداشته شدن حجم زیادی از خاک زمین گفته می‌ شه که در نتیجش یک حفره‌ ی خیلی بزرگ تو کل زمین به عمق حداقل نیم متر ایجاد می‌ شه.

 

مراحل ساخت ساختمان – آرماتور بندی ساختمان

آرماتوربندی جزئی از مهم‌ ترین مرحله های ساخت ساختمان هستش که اگه این مرحله به درستی انجام نشود، استحکام ساختمان رو میتونه تهدید کنه. نوع های مختلف نیرو هایی که وارد بتن میشن می‌ شه به دو دسته‌ ی فشاری و کششی تقسیم‌ بندیشون کرد استحکام فشاری بتن به مقاومتی گفته می‌شود که بتن در برابر نیروهای وارده عمود از خود نشان می‌دهد. استحکام کششی هم مرتبط به مقاومت هست که در اون نیرو ها به صورت رفت و برگشت وارد بتن می‌ شن. بتن استحکامی با فشار بالایی داره ولی در برابر با نیرو های کششی خیلی شکننده و همینطور ضعیف هست.( خوب است بدانید بتن مگر چیست؟)

 

مراحل ساخت ساختمان – قالب‌گیری و بتن‌ریزی ساختمان

قالب‌ بندی جزء دیگه ای از مرحله های ساخت ساختمان هستش که در ساختمانی بتنی اجرا شده و در آن برای شکل دادن به بتن از قطعه‌ های چوبی یا فلزی استفاده می‌ کنن. در مرحله‌ ی بتن‌ ریزی بتن تا قبل از اینکه سفت بشه به حالت نرم بوده و احتمال اینکه فرو بپاشه هست به همین دلیل هم وجود قالب‌ ها سبب این می‌ شه که تا بتن شکل خودش رو تا زمان سفت شدن نگه داره و با نگه داشتن انسجام از مقاومتی بالا برخوردار باشه.

اجرای سازه های ساختمانی وحید صلاحی

 

مراحل ساخت ساختمان – اسکلت فلزی ساختمان

در این بخش درباره توضیحات چگونگیه نصب اسکلت فلزی در ساختمان‌ هایی که غیر بتنی هستن می‌ پردازیم. لازم به گفتن هست که کل مرحله های ساخت ساختمان در ساختمان بتنی و ساختمان فلزی باهم دیگه برابر بوده و فقط فرق در این دو نوع ساختمان در مرحله‌ ی اسکلت‌ بندیشون هستش در این روش اول ستون‌ ها، پل‌ ها و تیر ها ساخته می‌ شن و بعد پلکان بین طبقه ها قرار داده می‌ شن. ستون‌ ها قبل از بخش های دیگه ساخته می‌ شن ولازم است انواع سازه های بتنی را بشناسید.

 

انواع ستون‌ ها در اسکلت فلزی بر حسب باری که به اونا وارد می‌ شه، تقسیم بندیشون به سه قسمته:

  1. ستون‌ های وسط دسته‌ ی اول هستن که در مرکز مربع قرار دارن و بار کل به اون ها وارد می‌ شه.
  2. ستون‌ های کناری دسته‌ ی دوم هستن که نصف بار به اون ها وارد می‌ شه.
  3. ستون‌ های گوشه دسته‌ ی سوم هستن که یک چهارم بار به اون ها وارد می‌ شه.

 

قالب برداری و کار های تکمیلی

در این مرحله از مرحله های ساخت ساختمان جک‌ هایی زیر قالب‌ ها قرار داده می‌ شه تا برای یه مدت مشخصی که قالب‌ ها سفت بشن نیرو های وارده رو تحمل بتونه کنه. بعد از اجرای اسکلت فلزی یا قالب‌ گیری در ساختمان بتنی نوبت میرسه به راه پله‌ ها و همینطور ایجاد کردن پاگرد ها بعد از اون باید عایق‌ های دیوار ها و همچنین سقف‌ ها نصب بشه که این عایق‌ ها میشه همون عایق‌ های صوتی و عایق‌ های حرارتی عایق در مرحله های ساخت ساختمان بیشتر انجامش در ظرف مدت زمان کوتاه هستش و بعد از اون هم نوبت میرسه به انجام دادن  لوله‌کشی‌ های مختلف و همچنین تأسیسات.

 

پلان

پلان معماری اصطلاحی هستش که تو صنعت معماری و طراحی سازه های مختلف استفاده می شه در کل یک نقشه ساختمانی که از طریق یک مهندس معماری طراحی می شه و دارای اطلاعات مورد نیاز درمورد سازه مورد نظر هست پلان نامیده می شه در پلان معماری داده هایی که وجود داره خیلی حائز اهمیت هستن به طور مثال اطلاعاتی نظیر موقعیت مکانی سازه و همه جزئیات مرتبط به آن، طرح ساختمان، داده های فنی و همه ی اون چیزی که برای ساخت سازه ضروری هستش توسط پلان برای مهندس ها فراهم می شه.

مراحل اجرای ساختمانی وحید صلاحی

نکته های لازم

این نکته رو به یاد داشته باشین که قبل از اینکه بخاین کار مراحل ساخت ساختمان رو شروع کنین باید حتما مجوز های لازم رو برای شروع ساخت و ساز از نهاد های مرتبط دریافت بشه پروانه‌ ی ساخت ساختمان از ابتدایی و مهم‌ ترین مجوزها هست که باید قبل از شروع ساخت و ساز دریافت بشه وگرنه شهرداری از هر عملیات ساختمانی جلوگیری میکنه.

نکته‌ ی دیگه ای که لازم هست بهش اشاره بشه مقایسه‌ ی بین  سازه ساختمان بتنی و اسکلت فلزی هست هر کدوم از این دوتا مورد فایده و عیبی هایی دارن. پول فولادی که در اسکلت فلزی به کار رفته نسبت به فولادی که در ساختمان بتنی به کار رفته بیشتر هست همینطور از اونجایی که وام مسکن در پروژه‌ های ساختمانی بر اساس تموم شدن مراحل ساخت ساختمان پرداخت می‌ شه در ساختمان‌ های بتنی می‌ شه بعد از پایان هر طبقه وام مربوطه رو گرفته و هزینه‌ ی ساختن طبقه های دیگه رو تأمین کرد.

عمر سازه‌ های فلزی بیشتر از عمر سازه‌ های بتنی بوده و همینطور دارای ارزش اسقاط هستن به این معنی که در موقع خراب کردن ساختمان‌ های فلزی، می‌ شه اسکلت فلزی اون ها رو به عنوان جنس دست دوم به فروش رساند ولی تو خراب کردن ساختمان‌ های بتنی چیزی برای اسقاط وجود نداره با توجه به مسائلی که بهش اشاره شد نمی‌ شه به طور مطلق بین این دوتا نوع سازه یکی رو انتخاب کرد بستگی به نوع ساختمان و نوع کاربریش باید این امر رو مشخص کرد.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید