تفاوت سازه بتنی و فولادی

تفاوت سازه بتنی و فولادی
در این پست می‌خوانید:

تفاوت سازه بتنی و فولادی: در این قسمت از سری مقالات آموزش معماری وحید صلاحی می خواهیم تفاوت سازه بتنی و فولادی را بررسی کنیم. به لحاظ قیمتی، مزایا، دوام، تحمل فشار و مقاومت هر یک از سازه ها معایب و مزایایی دارند و این بسته به شرایط پروژه است که کارفرما و پیمانکار کدام را انتخاب کند بنابراین باید از قبل با این نوع سازه ها و کارکردشان برای اجرای ساختمان آشنا شویم. در ادامه با ما همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.

[lwptoc]

تفاوت سازه بتنی و فولادی چیست؟

ابتدا شاید برایتان سوال باشد که تفاوت سازه بتنی و فولادی چیست؟ کدام سازه برای ساخت و ساز مناسب تر است؟ ایمنی کدام یک بالاتر است؟ برای ساخت و ساز حتما لازم است که از سازه های متناسب و پر قدرت استفاده کنید و باتوجه به ماهیت پروژه ای که قصد ساخت آن را داریم از سازه هماهنگ با آن استفاده کنیم.

 استفاده همزمان از فولاد و بتن در ساختمان سازی چه مزیتی دارد

بتن چیست؟

برای آشنایی با تفاوت میان  سازه ها ابتدا به شرح ماهیت بتن می پردازیم. بتن در معنای لغوی به ماده ای اشاره می کند که دارای چسبندگی می باشد. سازه های بتنی اصولا از بتن آرمه ساخته می شوند. بتن آرمه مقاوم در برابر فشار ها است. بتن از سنگ، شن، ماسه، سنگریزه، سیمان و آب تشکیل می شود. نوع ساخت با بتن ها باید به گونه ای باشد که 60 سال عمر مفید را داشته باشند. سازه بتنی در برابر عوامل جوی مانند زلزله و باد محکم هستند اما به این شرط که اجرای ماهرانه توسط نیروهای تخصصی انجام شده باشد. اجرای سازه بتنی نیاز به مهارت و تجربه لازم برای اجرا دارد و نباید اجرای آن را به هر کسی سپرد.

 تفاوت میان انواع سازه های فولادی

سازه فولادی چیست؟

حال برای دانستن تفاوت میان سازه ها ابتدا لازم است که سازه های فولادی را بشناسیم. سازه های فولادی از انواع سازه های فلزی که از تیرآهن و پرفیل فولادی ساخته می شوند. این سازه ها به دلیل استحکامی که دارند برای ساخت ساختمان ها و برج های بلند مثلا هتل ها، مراکز خرید و تجاری، تفریحی، صنعتی ، پل ها و … از آن ها استفاده می شود.

یک تفاوت سازه بتنی و فولادی سرعت ساخت آن ها است. در اینجا باید گفت که سازه فولادی و فلزی سرعت سخت خیلی بالاتری نسبت به اجرای سازه بتنی دارد. به لحاظ قیمتی سازه های فلزی قیمت بالاتری دارند (به لحاظ اجرا و نیروی کار، سازه بتنی هزینه بیشتری دارد زیرا نیروی کار بیشتری را می طلبد). سازه های بتنی هم چنیم در برابر حرارت و آتش سوزی مقاوم تر هستند و برعکس آن سازه های فولادی در برابر آتش آسیب پذیر هستند و دمای خیلی بالا می تواند آن را ذوب کند، ساختمان پلاسکو گواهی بر اهمیت این مورد می باشد.

همان گونه که قبل تر ذکر کردیم تفاوت سازه بتنی و فولادی در ساخت تعداد طبقات از آن جا مشخص می شود که سازه های فولادی از این جهت که حمل بار و مقاومت بالا دارند در ساختمان ها و برج های بلند مرتبه از آن ها استفاده می شود زیرا بتن ها شکننده و حمل بار کمی دارند و طبیعتا برای ساخمان های بلند و مراکز تجاری استفاده از این سازه مناسب نمی باشد زیرا خود بتن نیز وزن بالایی دارد و تحمل بار سنگین، پروژه را دچار مشکل می کند. از این رو است که سازه فولادی بعنوان یکی از مصالح پیشرو در برج سازی، ساختمان تجاری و … یاد می شود.

مزایا و معایب سازه های ساختمانی

پیشنهاد ما: دیدن سریال بکوب و بساز

تفاوت سازه بتنی و فولادی در برابر عوامل جوی و اقلیمی

تفاوت سازه بتنی و فولادی در برابر عوامل جوی و اقلیمی به این صورت است که طبیعتا فولاد و فلزات در برابر رطوبت و باران دچار زنگ زدن و خوردگی می شوند پس باید حتما به موادی که آن ها را از خوردگی حفاظت کند، آغشته شوند. بتن ها اما در برابر باران و نم مقاوم تر هستند. سازه های فولادی به سبب شکل و انعطافی که دارند می توانند در برابر زلزله و … مقاوم تر باشند زیرا اتصالات آن باعث می شود که در هنگام تکان خوردن ها با کمی انعطاف جا بجا شوند و برعکس سازه بتنی ترک برندارند و دچار شکستگی و خورد شدگی نشوند .

دیگر تفاوت سازه بتنی و فولادی در فضای مرده و مفید آن ها است. چون بتن ها حجم سنگین و بزرگی دارند، فضایی که اشغال می کنند بسیار بیشتر از فضایی است که سازه های فولادی اشغال می کنند.

اما دیگر تفاوت سازه بتنی و فولادی در این است که سازه های فولادی در کارخانه و از قبل تهیه می شوند و یکدست و از پیش ساخته شده به محل پروژه آورده می شوند اما در ساخت بتن گاهی یکنواختی پیش می آید و شرایط جوی نیز می تواند در ساخت آن ها مشکل ایجاد کند.

 تفاوت قیمت میان سازه های فلزی و بتنی

تفاوت سازه بتنی و فولادی را در فونداسیون پروژه

اما تفاوت  میان سازه بتنی و فولادی را در فونداسیون پروژه چگونه ارزیابی می کنید؟ کدام یک به زیرساخت های قوی تری نیاز دارند، تحمل بارشان چگونه می باشد؟ همانطور که می دانید سازه بتنی وزن بالایی دارد، طبیعتا برای چنین سازه ای زیر ساخت محکم و مطمئنی مورد نیاز است بنابراین باید پایه ای محکم برای آن ساخت. اما سازه های فلزی به اندازه ی سازه بتنی نیاز به پایه و فونداسیون مفصل و محکمی ندارد.

 

کلام آخر

تفاوت سازه بتنی و فولادی را در موارد مختلفی از جمله، مقاومت، قیمت، فونداسیون، نوع شرایط جوی و اقلیمی و … بررسی کردیم. هر یک معایب و مزایایی دارند که با توجه به شرایط پروژه و مشورت با کارفرما، باید بهترین سازه برای ساخت انتخاب شود. امیدواریم از این مقاله استفاده لازم را برده باشید و تجربیات خود را با ما در این باره درمیان بگذارید.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید