انواع سازه های فلزی

انواع سازه های فلزی
در این پست می‌خوانید:

انواع سازه های فلزی : سازه فلزی Steel Structure به عنوان یکی از پرکاربرد ترین مصالح در دنیای ساختمان‌ سازی امروزین، عنوانی کلی برای انواع سازه‌ های ساخته شده از فولاد است. این روز ها فولاد که همان آلیاژ ساخته شده از آهن و کربن است، با قابلیت‌ های متعدد خود به یکی از کارآمد‌ ترین مصالح های ساختمانی بدل شده است. سازه‌ های فولادی چنان جایگاه ویژه‌ ای در ساخت‌ و‌ ساز دارند که در برخی پروژه‌ های ساخت‌ و‌ ساز با هیچ یک از بقیه ی مصالح ها قابل جایگزینی نیستند. سازه فولادی قابی، سازه فولادی پوسته‌ ای، سازه فولادی معلق و سازه فولادی خرپا از اصلی‌ ترین انواع سازه‌ های فلزی به‌ حساب می‌ آیند. در ادامه با ما همراه باشید تا با هم به بررسی انواع سازه های فلزی و فواید و معایب آن ها بپردازیم.

پیشنهادی: پیشنهاد می شود مقاله ی (انواع سازه های ساختمانی) را مطالعه کنید.

انواع سازه های فلزی

[lwptoc]

انواع سازه های فلزی

سازه فلزی چیست؟

به همه ی دست سازهای مهندسی در ابعاد کوچک و بزرگ سازه فلزی گفته می‌ شود. سازه‌ های فلزی با ساخت پل‌ های قوسی چدنی پا به عرصه صنعت گذاشتند و هم اکنون بسیاری از سازه‌ های معروف جهان مثل: برج ایفل، گلدن گیت، برج خلیفه دبی و …. با استفاده از سازه‌ های فلزی ساخته شده‌ اند. در ادامه به معرفی انواع سازه های فلزی پرداخته می شود پس با ما همراه باشید.

انواع سازه های فلزی

انواع سازه‌ های فلزی: سازه‌ های قابی

ساختمان‌ های قابی رایج ترین نوع در ساختمان‌ های مدرن به حساب می آیند. سازه های قاب بندی شده ترکیبی از ستون ها و تیر ها می باشند.در ساختار این گونه سازه ها از دو قاب صحفه ای عمود بر هم استفاده شده. ستون ها و تیر ها با استفاده از اتصالات های ساده به هم دیگر متصل می شوند.علاوه بر ساختمان های صنعتی و چند طبقه، از سازه های قاب بندی شده برای ساخت پل ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع سازه های فلزی

انواع سازه‌ های فلزی: سازه پوسته‌ ای

سازه‌ های پوسته ای در ساخت مخزن های نگهداری از سیالات تحت فشار، سیلو ها و سقف های گنبدی استفاده می شود.سازه‌ های پوسته ای در مقابل کشش، فشار و برش مقاومت می‌ کند و تنها تفاوت آن با طاق در تحمل نیرو های کششی است.از بام‌ های پوسته‌ ای به طور معمول در آشیانه‌ های هواپیما، تالا‌ر های اجتماعات، سالن ورزشی، سالن‌ های فروشگاه‌ ها، ساختمان‌ های صنعتی، و انواع متنوعی از سازه‌ های با دهانه زیاد‌، استفاده می‌ شود. بیشتر پوسته ها از بتن مسلح می شود.

انواع سازه های فلزی

انواع سازه‌ های فلزی: سازه معلق

از سازه های معلق برای ساختن پل هایی با دهانه های بلند و سقف ها استفاده می شود. مهم ترین مزیت سازه ­‌های معلق، فرم معماری آن است. چون در طبقه همکف به جز در محدوده هسته مرکزی، فضایی باز و بدون عضو قائم وجود دارد. از آن جا که اعضای آویزان در کشش هستند و می­ توان آن ها را از فولاد با مقاومت بالا ساخت، این اعضا دارای مقاطع ظریفی هستند پس کمتر مانع خواهند بود.

سازه­ه ای معلق مزایای اجرایی نیز دارند. به طور مثال: هم زمان با اجرای هسته، طرح‌ ها و اعضای آویزان، می­ توان تاوه ها را در تراز زمین روی هم ساخت و بعد آن ها را دسته دسته بالا کشید و در محل خود قرار داد.

انواع سازه های فلزی

انواع سازه‌ های فلزی: سازه خرپایی

سازه های خرپایی تشکیل شده ازاعضای کششی و اعضای فشاری می باشند که به شکل مثلثی با اتصال مفصلی به هم دیگر متصل شده اند و نیرو های درونی آن ها تماما محوری اند (فشار و با کشش مستقیم بدون خمش و برش).در سازه های خرپایی نیروی محوری کششی و فشاری ایجاد می شود. ولی در عمل این امکان وجود دارد که یک تنش خمشی در بین اتصالات اعضا ایجاد شود.

زیرا در خرپاها فرض می شود که اعضا در انتهای خود به اعضای دیگر لولا شده اند. پس (شکل مثلثی) تنها شکی پایدار خواهد بود.خرپاها از مفید ترین و معمول ترین فرم ساختمانی می باشند که در انواع ساختمان ها و ماشین ها به کار می روند.ساختمان های خرپایی در برابر نیرو های وارد آمده، مقاومت بسیاری دارند و از لحاظ اقتصادی نیز ساختن آن ها به صرفه تر است.

 

پیشنهادی: پیشنهاد می شود مقاله ی (انواع سازه های بتنی) را مطالعه کنید.

انواع سازه های فلزی

سوالات متداول

انواع سازه های فلزی کدام اند؟

سازه های فلزی به چهار دسته: سازه های قاب بندی شده، سازه های پوسته ای، سازه های معلق و سازه های خرپایی تقسیم می شوند.

 

مزایای استفاده از سازه های فلزی چیست؟

  1. انعطاف پذیری و شکل پذیری بالا
  2. مقاومت در برابر زلزله
  3. استحکام بالا
  4. قابلیت استفاده مجدد و بازیافت
  5. همگن بودن فلز
  6. نصب سریع و آسان
  7. پرت و دور ریز کم

 

معایب از استفاده از سازه های فلزی چیست؟

  • عدم مقاومت در مقابل رطوبت و امکان زنگ زدگی
  • عدم مقاومت کافی در مقابل حریق و امکان تغییر شکل فلز
  • امکان وجود اتصالات بی کیفیت و نادرست در سازه

انواع سازه های فلزی

کلام آخر

انواع سازه فلزی و استفاده از آن به دلیل انعطاف پذیری آن ها و تولید انواع طراح‌ های پیچیده معماری مناسب است. و از طرفی هم برخلاف بتن به آسانی بازیافت می شود و نخاله ساختمانی و پسماند آسیب زننده به محیط ریست از خود به جای نمی‌ گذارد. از جمله سازه های فلزی مزایای زیادی دارند. به طور مثال: از استحکام بالایی برخوردار می باشند و در مقابل زلزله مقاوم اند.

 

امیدواریم با مطالعه این مطلب از وحید صلاحی با عنوان: (انواع سازه های فلزی) و مزایا و معایب هر کدام آن ها، آشنا شده باشید. همچنین اگر نظری در مورد این مقاله داشتید حتما برای ما کامنت بزارید. (امیدواریم این مقاله مورد پسند شما بوده باشه)

برای دیدن آموزش های رایگان ما در اینستاگرام به پیج vahid_salahi13 مراجعه کنید. برای خواندن مقاله‌ های بیشتر حتما به بخش وبلاگ وحید صلاحی سر بزنید.

شماره تماس: ۰۹۱۲۰۵۴۵۶۸۰

نویسنده: آرمین خراسانی

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید