انواع سازه در ساختمان
انواع سازه در ساختمان: تیم حرفه ای وحید صلاحی این بار به موضوع انواع سازه ها در ساختمان پرداخته است. انتخاب کردن نوع سازه ی ساختمان از تصمیم های زیاد مهمیه که سازنده ها و مهندس ها باید نسبت بهش با دقت اقدام کنن. سازه های ساختمانی با توجه به اینکه با شرایط اقلیمی، اجرایی، فنی و … انتخاب می شن، از این رو باید با در نظر گرفتن فاکتور های مهم سازه ای مناسب طراحی و اجرا کرد.
دقیقا مثل بدن انسان هستش که استخوان بندی داره و بقیه اعضا و جوارح هم به رو و یا درونش قرار دارن و این استخوان بندی از اعضای بدن حمایت میکنه، در ساختمان سازی هم سازه همین نقش رو ایفا می کنه. سازه حکم اسکلت رو داره و بقیه مصالح ساختمانی سازه رو در بر می گیرن و باعث تقویتش می شون. استحکام سازه باید در حدی باشه که بتونه باری که بهش وارد می شه رو تحمل کنه و هم به درستی انتقال بده.
[lwptoc]
انواع سازه های ساختمان
سازه سنتی
انواع سازه در ساختمان: برعکس سایر سازه ها، ساخت سازه سنتی بیشتر از اون که طبق محاسبه های علمی صورت بگیره، بر مبنای تجربه می باشد و همه آئین نامه های اجرایی و محدودیت های مربوط به آن طبق آمار و تجربه شکل می گیرن. خوب است اطلاعات خود را درباره ی انواع سازه های سبک بالا ببرید.
تعداد طبقه ها در این سازه ها در هر شرایطی حداکثر دو طبقه همراه با بلندی 8 متر از سطح زمین تعیین میشن و در طراحی و اجرای پلان معماری همه محدودیت ها و ضوابط باید مورد توجه قرار بگیرن.
سازه آجری
از سازه آجری برای ساختمان هایی کوچیک و یا نهایتا دو طبقه ای می شه استفاده کرد. اسکلت اصلی این نوع ساختمان ها آجریه و برای ساخت سقف هم از پروفیل های فولادی و همین طور آجری به صورت طاق ضربی استفاده میشه. بعضی وقت ها هم سقف تیرچه بلوک برای این سازه ها مورد استفاده قرار می گیره.
در ساختمان هایی با سازه های آجری برای مقابله کردن با نیرو های جانبی مثل زلزله باید از شناژ های روی کرسی چینی و زیرسقف استفاده شه.
سازه بتنی
متریال اصلی در ساخت این نوع از سازه، بتن هست. از این ور هم از نظر استحکام و مقاومت مورد تائید تونسته قرار بگیره. در حال حاضر به خاطر نوسانات بالای قیمت پروفیل های فولادی بیشتر سازنده ها ترجیح میدن از این سازه استفاده کنن.
این سازه ها در همه ی شرایط آب و هوایی مقاوم بوده و اگه پوشش بتن به خوبی اجرا بشه، نم و رطوبت هیچ آسیبی به اونا وارد نخواهد کرد، از این ور هم عمرشون در مقایسه با سایر سازه ها بیشتره.
سازه فلزی
در ساختن سازه فلزی از متریال اصلی فلز یعنی فولاد استفاده می شه. اتصالاتی که در آن به کار میرن از نوع پیچی، جوشی و پرچی هستن. اجرای این سازه در مقایسه با سایر سازه ها به زمان کمتری نیاز داره، چون اسکلت فلزی رو میشه قبل از نصب مونتاژ کردش. همچنین پیشنهاد میکنیم مقاله ی ” انواع سازه های فلزی ” را مطالعه کنید.
همچنین هم لزوم اجرای بدون وقفه و همینطور همزمان اسکلت باعث ایتن می شود سرعت اجرای کار بالا بره. نحوه ی اتصال اعضاء تیر و ستون در سازه ی فلزی امکان توسعه طبقه ها رو فراهم کرده است. به خاطر این دلیل میشه ساختمان های بلندتری رو باهاش ساخت.
سازه صنعتی
سازه صنعتی به عنوان یک سازه مستقل در نظر گرفته نمی شه. چون یا از نوع اسکلت بتنی، اسکلت فلزی و یا ترکیبی از این دو هست. برای ساخت سازه صنعتی از روش هایی نظیر LSF، TCF، ICF وB & N استفاده می شه.
سازه چوبی
طراحی ساختمان های چوبی اغلب در مناطقی که قیمت چوب ارزونه بنا میشه. برای مثال در شهر های جنوبی کشور اتریش و بعضی از ایالات کشور آمریکا، سازه های خانه ها، چوبی هست.
سازه ساختمانی فضاکار یا فضایی در معماری
سازه ساختمانی فضا کار یکی دیگه از انواع سازه ها میباشد. این سازه یک سیستم خرپای سه بعدی هست که از هر دو جهت، دهانه هاش گسترش پیدا کرده ان و اجزای آن تحت کشش و فشار قرار دارن. از منظر ریختشناسی، سازه فضا کار از مجموعه ای سازه های مشابه هست که دارای: شبکه ها، طاق ها، برج ها، شبکه های کابلی، سیستم های پوسته ای و غشایی، سازه های تاشونده و ترکیبات کش بستی میشه. بیشتر از این سیستم برای ساختن سازه هایی که نیاز به ستونی ندارن استفاده می کنن ازش.
مزایای سازه فضاکار
مزایای سازه فضاکار به شرح زیر میباشن:
- کم شدن مدت زمان ساخت
- عبور تأسیسات از داخل سازه اجرا شده
- نداشتن محدودیت دهانه در سازه های فضاکار
- وزن کم
- ایمنی بالای سازه
- داشتن مقاومت بالا در برابر حوادثی مثل: آتشسوزی، طوفان، انفجار و …
- دارا بودن قابلیت باز و بستن مجدد سازه
بیمه ساختمان
از مورد بحث هایی که در ساختمون مطرحه، بحث بیمه ی اونه. در مزایای بیمه ساختمان، خودرو و … حرف های زیادی گفته شده و هممون به این مزایا آگاهی داریم. در مورد بیمه همین بسه که بدونیم با بیمه کردن مال و اموالمون، تنها هزینه ناچیزی رو باید پرداخت کنیم که این در اصل هزینه ای نیستش، چون به نوعی سرمایه گذاری محسوب می شه. وقتی ساختمان شما بیمه آتش سوزی داشته باشه، در زمان حریق، انفجار و صاعقه در صورتی که آسیبی وارد بشه به ساختمان شما، شرکت بیمهگر خسارت شما رو جبران می کنه. پس در اصل هزینه ای که شما پرداخت کرده این، در روز حادثه، به شما بازگشت داده می شه.
بیمه آتش سوزی فقط برای حوادث هایی مثل حریق و صاعقه و انفجار نیستش. این بیمه پوشش های دیگه ای رو از جمله بیمه زلزله سیل و بقیه حوادث رو هم داره که به صورت اختیاری می تونید با پرداخت هزینه کمی بیشتر، اون ها رو هم به پوشش بیمه ای ساختمانتون اضافه کنین.
عوامل موثر بر قیمت انواع سازه های ساختمان
در انتخاب کردن نوع سیستم سازه ای باید به عوامل مختلفی توجه کرد و با توجه به معایب و مزایای هر یک از سیستم ها و با توجه به نظر مهندس ها این حرفه نسبت به احداث سازه اقدام شه.
کلام آخر
در آموزش معماری خواهیم فهمید که سازه در واقع اسکلت ساختمان می باشد و مقاومتش خیلی حائز اهمیت می باشد، پس برای انتخاب کردن سازه ی مناسب، باید تحقیقات و مطالعاتی بسیاری انجام بدین تا در آینده دچار دردسر نشین.
در بنا کردن ساختمان از سازه های مختلفی استفاده می شه سازه باید به درستی اجرا شه و استفاده از مصالح باکیفت هم روی کیفیت و پایداری سازه نهایی تأثیرگذار هستش.