پلان یا نقشه معماری چیست؟
پلان در معماری چیست: در این بخش از سری مقالات آموزش معماری به سراغ یکی از مباحث مهم در مبحث طراحی ساختمان رفته ایم. پلان در معماری چیست و چه کارکردی دارد؟ یکی از ارکان مهم پیش از اجرای هر پروژه ای داشتن پلان معماری می باشد که برای ساخت هر ملک و ساختمانی لازم است. برای آشنایی بیش تر با پلان ها در اجرای ساختمان با ما همراه باشید.
پلان چیست؟
اما برای اینکه بدانیم پلان در معماری چیست، ابتدا به سراغ ساده ترین تعریف آن می رویم. پلان در واقع برشی افقی از ملک و ساختمان است که فرض را بر این می گیریم که در این برش سقفی وجود ندارد و تمامی آن چه را که در پلان ترسیم می کنیم از بالا به به آن نگاه کرده و طراحی می کنیم.
پلان های معماری نقشه هایی جامع برای ساختمان است که برای طراحی محل سکونت و اماکن تجاری، اداری، تفریحی و … ترسیم می شوند. پلان ها هم می توانند با طرح پیشنهادی مالکان و یا پیشنهاد مهندسان، طراحی شوند. در صورتی که طرحی که مالکان ارائه می دهند با استانداردها همخوانی نداشته باشند و مشکل ایجاد کند، مهندسان می توانند در آن تغییراتی ایجاد کنند و یا طرح پیشنهادی خود را ارائه دهند. اما در هر صورت و پیش از ایجاد هر گونه تغییری باید با مالک مشورت کنند.
برای اینکه به طور دقیق تر بدانید پلان در معماری چیست، باید بگوییم که طراحی پلان اصولا با بازدید از سایت و یا بررسی زمینی که قرار است پروژه در آن احداث شود، صورت می گیرد. بررسی سایت مورد نظر ما را با ابعاد و ملاحظات زمین آشنا می کند و از این رو طرحی دقیق تر را به دست خواهیم آورد. هنگامی که پلانی برای یک پروژه طراحی می شود، موقعیت ساختمان و جزئیات آن که برای ساخت ملک نیاز است در نظر گرفته می شود.
پیشنهاد ما: فرق نقشه های فاز یک و دو
اهمیت پلان
برای اینکه بدانیم که اهمیت پلان در معماری چیست باید به این نکته توجه کرد که طراحی پلان باعث می شود که برنامه ریزی های لازم انجام شود و بودجه اولیه ای طبق نقشه برای پروژه در نظر گرفته شود. پلان های معماری در فاز صفر، فاز یک و فاز دو طراحی می شوند. فاز صفر مربوط به مطالعات سایت و اقلیم محدوده، نوع خاک می باشد که در کل مربوط به مطالعات معماری محدوده مربوط می شود. سنجش استحکام زمین در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله و … نیز در این مرحله در نظر گرفته می شود.
پلان فاز یک
حال که دانستیم پلان در معماری چیست به بررسی پلان فاز یک می پردازیم. در پلان فاز یک کلیه بررسی ها و نتایج بدست آمده در فاز صفر در این مرحله پیاده می شود و نقشه های اولیه بدست می آید. در نقشه های فاز یک پیمانکار و کارفرما می توانند به مشورت درباره طرح بپردازند. در نهایت این پلان باید برای اخذ مجوز آماده شود. در صورتی که این نقشه نیاز به اصلاحات و بازنگری داشته باشد نیز باید این کار انجام شود.
پلان فاز دو
اما در نقشه های فاز دو، پلان های بدست آمده و نهایی از فاز یک بصورت کامل و با جرئیات و تمامی اصلاحات مجددا طراحی می شوند. یکی از اهمیت های طراحی این نقشه این است که باید این نقشه هماهنگ با نقشه ی تاسیسات و سازه طراحی شود. طراحی مرحله ای پلان باعث می شود که طرحی متناسب و هماهنگ با استانداردها بدست آید که دچار تغییرات زیادی نشود.
با توجه به اینکه طراح به طور دقیق می داند که پلان در معماری چیست و برای ترسیم آن چه استانداردهایی را بایستی رعایت کند، نوبت به طراحی با ابزار دقیقی می رسد که طرح خود را ارائه دهد. همان طور که حتما بارها شنیده اید، اتوکد همان ابزار و نرم افزار محبوب و دقیق است که پلان مورد نظر شما را با ضخامت خطوط متفاوت ارائه می دهد. با استفاده از اتوکد می توان با بهره گیری از مقیاس بندی دقیقی که دارد، پلان خود را پیاده کنید و برای ارائه و توجیه آن را به کارفرما و مراکز اخذ مجوز نیز نشان دهید.
در طراحی پلان پروژه مواردی مانند: دیوارها، ورودی، پله ها، آسانسور، ستون و …. موارد در نظر گرفته می شود و در پلان جانمایی می شوند.
کلام آخر
در این بخش دانستیم که پلان در معماری چیست و اهمیت طراحی مرحله به مرحله آن و در نهایت اخذ مجوزهای لازم چیست. پلان ها انواع مختلفی دارند. مثلا پلان معمار ی، پلان سازه ای و تاسیسات. هر یک با توجه به موقعیت پروژه و استاندارهای لازم طراحی می شوند. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.