معایب و مزایای سازه بتنی چیست؟ (سازه بتنی چیست؟)

معایب و مزایای سازه بتنی چیست؟ (سازه بتنی چیست؟)

معایب و مزایای سازه بتنی : اگر در کار ساختمان و ساخت و ساز باشید، می دانید که برای سازه و اسکلت ساختمان که بعنوان پایه و شالوده یک بنا محاسبه می شود، دو اسکلت اختصاص دارد که یکی بتنی و دیگری فلزی می باشد. اصولا این که سازه ای که انتخاب می کنیم فلزی باشد یا بتنی بر اساس نوع ساختمان و عواملی همچون تعداد طبقات و … تعیین می شود. در ادامه به شرح سازه بتنی و بررسی معایب و مزایای سازه بتنی از سری مقالات آموزش معماری می پردازیم.

رایج ترین اسکلت هایی که در ایران استفاده می شود، اسکلت های بتنی و فلزی هستند. اینگونه نیست که سازه ای را به سازه دیگر ارجحیت دهیم بلکه بسته به عوامل مختلفی مانند محل پروژه، مدت زمانی که برای پروژه وقت داریم، بودجه ددر نظر گرفته شده برای اجرای اسکلت و البته یکی از مهم ترین عوال تعداد طبقات می باشد که با توجه به آن ها  باید مناسب ترین آن را انتخاب کنیم. مثلا برای ساختمان هایی که بلند هستند یا برج ها اصولا سازه فلزی مناسب است و برای ساختمان های کوتاه مرتبه تر ( کم ارتفاع)، پل و تونل سازه مورد استفاده بتنی می باشد. اینکه سازه های بتنی برای ساختمان های بلند مرتبه استفاده نمی شود دلیل کاملا منطقی دارد و دلیلش آن می باشد که وزن ساختمان بالا می رود.

سازه بتنی چیست؟

سازه بتنی چیست؟

البته منظور از سازه بتنی این نیست که این سازه تنها از بتن تشکیل شده است بلکه درون آن از فلز نیز استفاده شده است. اما چون کلیت این سازه از بتن می باشد، با نام سازه بتنی آن را می شناسند. فارغ از معایب و مزایای سازه بتنی، این سازه از مجموعه ای از ستون و تیرها ساخته شده که بر پایه ای بتنی بنا شده است. با توجه به نوع اسکلتی که این سازه دارد دارای استحکام مناسبی می باشد. اما باید توجه داشت که هر سازه ای در هنگام حوادث می تواند خطر و خرابی های خودش را داشته باشد. اما از سازه های بتنی بعنوان یکی از سازه های مستحکم در برابر زلزله یاد می شود.

 

مزایای سازه بتنی

به لحاظ قیمتی شاید بتوان گفت که سازه های بتنی مقرون به صرفه تر از سازه های فلزی باشند. زیرا با نوسانات ارزی ای که داخلی کشور اتفاق می افتد قیمت متریالی هم چون آهن روز به روز در حال افزایش است. (اما در هر صورت باید بررسی شود که قیمت تمام شده ی سازه به چه صورت می باشد). علت این امر این است که سازه های بتنی به صورت تدریجی و مرحله ای ساخته می شوند و شما می توانید به صورت تدریجی برای اسکلت هزینه کنید و نه اینکه بصورت یکجا و کامل اسکلت و هزینه های آن را تامین کنید. بنابراین میتوان گفت که در این نوع اسکلت سرعت پروژه هم بالاتر می رود.

در بررسی معایب و مزایای سازه بتنی یکی دیگر از مزایای سازه بتنی را بررسی می کنیم که یکی از مزایای سازه بتنی این است که با ساخت تدریجی آن می توان با تکمیل شدن بخش هایی از سازه، شروع به ساخت مراحل بعدی کرد. این اسکلت برای مناطقی که در معرض رطوبت هستند هم مناسب می باشد.

 انواع سازه های بتنی

پیشنهاد ما: تفاوت سازه بتنی و فولادی

معایب سازه بتنی

اما این سازه معایبی نیز دارد. مثلا سازه بتنی سنگین وزن می باشد به همین سبب در ساختمان های بلند بزرگ از آن استفاده نمی شود زیرا ممکن است در صورت بروز حوادثی مثل زلزله، خرابی و ویرانی جبران ناپذیری به وجود آید و تلفات و ویرانی های زیاد به بار آید. هم چنین سازه بتنی انعطاف و کشش چندانی ندارد و در صورت وارد شدن نیرویی به آن احتمال شکستگی و ترک خوردن وجود دارد.

 معایب سازه های بتنی

کلام آخر

همانطور که معایب و مزایای سازه بتنی را بررسی کردیم، میدانیم هر پروژه ای برای هدف و کاربری ای خاص ساخته می شود. مطابق با هدف، تعداد طبقات، محدوده، متراژ و …. نوع سازه انتخاب می شود. سازه بتنی جزو سازه های مقاومی است که در اجرای ساختمان ، پل سازی، ساخت باند فرودگاه و … کاربرد دارد. هزینه مقرون به صرفه و سرعت مناسبی در اجرا دارد و معایبی هم چون سنگینی سازه، هدر رفت متریال دارند. اما در هر صورت هر سازه ای دارای معایب و محاسنی است و باید با توجه به شرایط پروژه مناسب ترین آن را انتخاب کرد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید