سقف کاذب در سازه ها

سقف کاذب در سازه ها

سقف کاذب در سازه ها؟ ما در این مقاله از سری مقاله های آموزش معماری قصد داریم به توضیح و بررسی کامل سقف های کاذب و معایب و مزایای آن ها بپردازیم. یک سقف ثانویه (دومین) می باشد که زیر سقف اصلی (سازه) آویزان شده .همچنین با نام های سقف کشوی، سقف افتاده، سقف کنافی، سقف رابیتز و… نیز شناخته شده و جز شاخه های اصلی ساخت و ساز و معماری مدرن می باشد. سقف کاذب را می توان به عنوان یک پوشش و پوسته برای سقف اصل ی در نظر گرفت .

سقف های کاذب قابلیت های جذابی مثل نورپردازی های حرفه ای دارند. برای نصب سقف و نورپردازی بهتر است که از افراد ماهر و با تجربه کمک بگیرید تا بتوانند سقف را تمیز و بدون نمایش سیم و تجهیزات به شما تحویل دهند.

لوازم و ابزارهایی که در سقف نصب می شوند حتما باید از ایمنی و استحکام خوبی برخوردار باشند. برای ملک های یک طبقه که سقف در مجاورت باد و باران و … قرار می گیرد باید توجه داشت که آب به داخل و سپس به سقف نفوذ نکند و وزن آن را بالا نبرد. بنابراین در نصب سقف کاذب باید توجه کرد که عواملی را که باعث صدمه به سازه می شود را حذف کنید و سپس اقدام به نصب این سقف ها کنید.

امروزه با خلق ایده های نوین و جدید می توان طرح های متنوعی برای سقف کاذب مطرح کرد. طراحی سقف های کاذب از جذاب ترین موضوعات در معماری می باشد. سقف های کاذب تغییرات چشمگیری در دکوراسیون و طراحی داخلی بر جا می گذارد.

سقف کاذب چیست

 

کاربرد ها سقف کاذب در سازه ها

کاربرد این در دو بخش زیبای و فنی است. سقف های کاذب در زمینه زیبایی تاثیر به سزای دارند در محیط و همچنین با استفاده از آن ها می توان تاسیسات و سیم کشی ها را پوشش داد و عیب ها را بر طرف کرد. سقف های های کاذب به سقف اصلی و دیوار های اطراف متصل و سازه و ساختار اصلی ساختمان بار آن را تحمل می کنند. سقف های کاذب برای عایق نمودن سقف در برابر صدا و حرارت و حتی اجرای نورپردازی نیز کاربرد دارد.
سقف های کاذب ارتفاع فضا را کاهش می دهد به همین منظور و کوچک نشدن فضا لزوما دیوار به دیوار اجرا نمی شود.

پیشنهاد ما مطالعه مقاله: انواع سازه های ساختمانی

 

یکی دیگه از قابلیت های جذاب سقف های کاذب امکان انجام نورپردازی است و می توان فضای دکوراتیو دلنشینی را به نمایش گذاشت. گاهی اوقات سقف های کاذب به صورت تاکیدی استفاده می شوند به عنوان مثال در یک بخش خاص مانند آشپزخانه اجرا می شوند که این کار ایده ای بسیار جالب و جذابی است .از سقف های کاذب نه تنها برای پوشش اتاق ها و فضاهای خشک بلکه برای فضا های مرطوب و نیمه مرطوب نیز می توان استفاده کرد مثل سرویس ها ،حمام ها، استخر ها و…
سقف های که در بخش های مرطوب و نیمه مرطوب استفاده می شوند اصولا  ضد آب هستند و مقاومت بالای در برابر نفوذ آب و رطوبت دارند. متریال این سقف ها در محیط های مرطوب از جنس pvc ساخته می شود.

کاربردهای سقف کاذب

 

متریال ها

سقف های کاذب را با مصالح و متریال بسیار سبک می سازند. این متریال ها از جنس های آهن ،گچ، چوب، فلز، طلق ،آلومینیوم کامپوزیت، صفحات فلزی روکش دار و ترکیبی از این متریال ها باشد.

که در مقاله ی انواع سازه های سبک میتوانید اطلاعات بیشتری کسب کنید.

 

مزایا استفاده از سقف کاذب

  • طول عمر زیادی دارد!
  • دارای تنوع رنگ و طرح بسیار بالا
  • تمامی قطعات قابل تعویض هستند.
  • سرعت بالا در اجرا
  • بار وارده سبک و کم به ساختمان
  • دسترسی آسان به تاسیسات
  • هزینه به صرفه و معقول بابت نگه داری
  • قابلیت شستشو دارد

 

سقف کاذب در سازه ها

معایب استفاده از سقف کاذب در سازه ها

سقف های کاذب انواع مختلفی دارند و به صورت کلی نمی توان ایراداتی عنوان کرد اما برای مثال :
سقف های کنافی مقاومت کافی ندارد یا سقف رابیتس وزن بالا و سنگینی دارند!

 

انواع سقف کاذب در سازه ها

  • سقف کاذب pvc
  •  سقف کاذب کناف
  •  سقف کاذب آلومینیومی
  •  سقف کاذب آکوستیک
  •  سقف کاذب چوبی
  •  سقف کاذب ترکیبی
  •  سقف کاذب ای گلس
  •  سقف کاذب تصویردا

انواع سقف کاذب در معماری

ضوابط سقف کاذب در مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان :

الزامات عمومی ساختمان ( 4-9-4 )

در هر قسمت از تصرف مسکونی که به منظور پوشاندن عناصر تاسیسات یا عبور کانال و یا دلایل  دیگر، سقف کاذب احداث می شود، باید علاوه بر رعایت سایر مقررات و نکات فنی الزامی، با مقررات این قسمت نیز منطبق باشد.

4-9-4-1: نصب سقف کاذب نباید ارتفاع فضا را کمتر از مقدار مجاز آن کاهش دهد. ارتفاع فضا، تا زیر سطح تمام شده سقف کاذب اندازه گیری می شود.

4-9-4-2 :سقف کاذب باید با استفاده از قطعات مناسب و به صورت مطمئن به ساختار اصلی ساختمان متصل شده باشد تا در شرایط بهره برداری عادی و در شرایط خاص به ویژه آتشسوزی یا زمین لرزه های ساختمان برای آن طراحی شده است، با تخریب یا ریزش تمام یا قسمتی از آن، موجب اختلال در عملکرد ساختمان و فضاهای آن نشود و به افراد و سایر اجزاء ساختمان آسیب وارد نیاورد.

 

4-9-4-3 : برای نصب آویز ها، اتصالات و سایر اجزا نگهدارنده سقف کاذب، باید پیشنهاد، مانند نصب و اجرای پروفیل ها یا میل گرد های انتظار در هنگام اجرای ساختار اصلی ساختمان انجام گرفته باشد و از تخریب و اسیب رساندن به ساختارهای اصلی بدین منظور خودداری شود.

4-9-4-4 :دیوار های جدا کننده فضا ها باید تا بالای سقف کاذب و زیر سقف سازه ای امتداد باشند و یا فضای بالای  سقف کاذب در امتداد قائم دیوارهای جدا کننده به وسیله مواد مقاوم و پایدار و غیر قابل اشتعال و صدا بند مناسب کاملا مسدود و جداسازی شود.

4-9-4-5 :از فضای بالای سقف کاذب نباید برای انبار کردن لوازم و تجهیزات استفاده شود مگر آنکه به وسیله ساختار مناسب و با احتساب بار اضافی لوازم یاد شده طراحی و اجرا شود.

4-9-4-6 :تخلیه هوای سرویس های بهداشتی و آشپزخانه به فضای بالای  سقف کاذب مجاز نیست.

4-9-4-7 :در سقف های که در آنها از مواد قابل سوختن مانند انواع بلوک یا صفحه پی استایرن استفاده می شود، باید سطح زیر سقف اصلی مطابقت ضوابط مربوط با اندود یا فراورده های مناسب در برابر آتش محافظت شود. این پوشش در صورت تعبیه سقف کاذب نیز باید در زیر سقف اصلی لحاظ گردد.

الزامات عمومی ساختمان

4-9-4-8 : فضای بالای سقف کاذب نباید به فضای بیرون ساختمان یا به فضا های نیمه باز و یا حیاط های داخلی گشودگی  داشته باشد، مگر آن که  این گشودگي به منظور تهویه در مناطق مرطوب و با رعایت تمام شرایط زیر انجام پذیرد:
الف – با نصب حفاظ و توری مناسب در محل گشودگی ها، از ورود جانوران و حشرات به فضای بالای سقف کاذب جلوگیری شود .
ب – گشودگی ها به فضای بیرون  مانند نصب انواع ) دریچه دمپر (، از باران، کج باران و سایر نزولات جوی و همچنین باد مزاحم محافظت شوند .

پ – در حالت فوق، از لحاظ اتلاف حرارت و صرفه جویی در مصرف انرژی، فضای مابین سقف کاذب و سقف سازه ای ساختمان اصلی به عنوان فضای کنترل نشده محسوب میشود و با عایق کاری مناسب مطابق مبحث نوزدهم مقررات مل باید از اتلاف حرارت فضای طبقات بالا و پایین سقف کاذب جلوگیری شود.

ت – نباید در این حالت فضای بالای سقف کاذب به هیچ یک از فضا های داخلی ساختمان هیچ گونه درز یا گشودگی مانند دریچه، محل نصب لامپ های  توکار و حفره های تزئینی داشته باشد و در صورت نیاز به دریچه بازدید یا دسترس، دریچه مذکور باید با تمهیدات مناسب درز بندی شود.

4-9-4-9 :در مجاورت یا بالای سقف کاذب، هیچ گونه لوله آب، فاضلاب یا گاز، کانال و یا تأسیسات مشابه، نباید با آویز ها، شبكه نگهدارنده و سایر قسمت های سقف کاذب اتصال یا تماس داشته باشد مستقیما .

10-4-9-4 :در صورت نیاز به نصب هرگونه شیشه یا عناصر شیشه ای در سقف کاذب، باید از شیشه های ایمنی مسلح یا غیر ریزنده استفاده شود!

 

کلام پایانی:

سقف های کاذب دارای کاربری وسیعی می باشند و محدودیتی برای استفاده از آن ها وجود ندارد و شما در سقف هر نقطه از ساختمان خود می توانید نصب کنید و از کاربرد آن ها اسفاده کنید که در سری مقالات آموزش اتوکد میتونید اطلاعات بیشتری در دسترس است. به دلیل همین کاربری وسیع آن ها است که شرکت های تولید کننده انواع  سقف کاذب برای هر نقطه از ساختمان سقف مناسب خود را تولید کرده است که مناسب شرایط و موقعیت آن باشد.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید