معماری سبز چیست و چه کاربردی دارد؟

معماری سبز چیست و چه کاربردی دارد؟

در این مقاله از سری مقالات معماری داخلی ساختمان چیست؟  قصد داریم به توضیح معماری سبز یا معماری پایدار بپردازیم. هر ساختمان تا حدی می تواند مشخصات یک ساختمان سبز را داشته باشد.همانطور که از اسم این عبارت پیداست معماری سبز باید ترکیبی از ساختمان و طبیعت سبز باشد ، به ارتباط این دو می توان این عبارت را نسبت داد.

معماری سبز در واقع نوعی سبک زندگی را رواج می دهد که در آن ساخت و ساز باید به گونه ای باشد ارتباط با محیط طبیعی داشته باشد و تبدیل به یک معماری پابدار برای آیندگان شود. معماری سبز باعث می شود که کیفیت زندگی بالاتر برود و از شاخص های ناسالم مثل آلودگی محیط را کم کند. با افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی شاخص های آلودگی هوا مثل کربن دی اکسید بالا می رود و در ایران نیز این موضوع باعث شده است که بیشتر روزهای سال را در آلودگی کامل به سر ببریم.

استفاده از سوخت های ناپاک و به دنبال آن ساختمان های بلند مرتبه ی شهر باعث شده که چرخش هوا در شهر به درستی صورت نگیرد. بنابراین می توان با معماری سبز، فضای سبز را در ساختمان ها ایجاد کرد و با معماری تولید انرژی را بیش تر کرد.معماری سبز علاوه بر اینکه در تولید هوای پاک کمک می کنند می توانند سیما و منظر شهری را نیز جذاب تر کنند و شکل خسته کننده ی آن را سامان دهند.

معماری سبز

تعریف معماری سبز:

به شیوه مدرن ساختمان‌ سازی می گویند که در سال‌ های اخیر مورد توجه پروژه‌ های ساخت و ساز و معماران این حوزه قرار گرفته است. ساختمان‌ های سبز که با معماری مدرن و به این سبک، طراحی و ساخته می‌ شوند، مسیر جدیدی را برای حرکت رو به رشد، مطابق با فناوری‌ های نوین روز فراهم می‌ کنند.
برای اجرای معماری و ساختمان‌ های سبز، اساس کار، قوانین حاکم بر محیط زیست و طبیعت قرار داده می‌ شود. این شیوه معماری، بیشتر مورد توجه افرادی است که به نوعی، علاقمند به محیط زیست هستند.به طور خلاصه ساختمان های سبز به ساختمان هایی گفته می شود که  در ساخت و ساز  سه عامل زیر را رعایت کرده باشند:

  •  سلامتی و کیفیت محیط داخلی
  • حداکثر کردن بازده انرژی و ذخیره آن
  • حداکثر استفاده از منابع تجدید پذیر طبیعی

معماری پایدار

پیشنهاد ما: مطالعه مقاله طراحی نمای کلاسیک

برای اجرای معماری پایدار در ساختمان چه نکاتی باید رعایت شود؟

برای اجرای پروژه‌ های ساخت و ساز نکات زیادی وجود دارد که در جهت یک پروژه معماری سبز حرکت کند. یکی از این موارد مهم، انتخاب مصالح ساختمانی  به صورت صحیح است؛ به این منظور که مصالحی و موادی  که در ساخت ساختمان‌ های سبز به کار می‌ روند باید از هر نظر سازگار با محیط زیست باشند. اگر از فناوری‌‌ های پیشرفته در ساخت ساختمان ها استفاده می‌ شود، مصالح مدرن نباید آلودگی و تاثیرات منفی بر محیط زیست بگذارند.

از دیگر نکات مهم برای معماری و ساختمان‌ سازی، استفاده از تجهیزات و تاسیساتی است که باعث مصرف بهینه انرژی شود. تاسیساتی مثل سیستم‌ های گرمایشی و سرمایشی و دستگاه‌ های تهویه هوا که مهم‌ ترین دستگاه‌ های داخل ساختمان را تشکیل می‌ دهند، نمونه‌‌ای از این سیستم‌ ها هستند.

معماری پایدار

بیشتر بخوانید : رسیدن به درآمد دلاری با یادگیری و آموزش اتوکد

 

تفاوت معماری سبز و پایدار

ساختمان های پایدار به عنوان موسس و مدیریت مسئول محیط ساخته شده‌ ی سالم طبق منابع کارآمد و اصول «زیست محیطی» تعریف می‌ شود. بنا های  طراحی شده‌ ی پایدار باید  تاثیر خود را بر محیط زیست از طریق انرژی و بهره‌ ور ی منابع کاهش دهند.

معماری پایدار ادغام متفکرانه‌ ی معماری طبیعت (سبز) با مهندسی برق، مکانیک و سازه می باشد. علاوه بر نگرانی در زمینه‌ ی فرهنگی، زیباشناسی، تناسبات،‌ مقیاس ، بافت، سایه و نور در نظر گرفته شود و تاسیسات باید نگران هزینه‌ های بلند مدت مربوط به هزینه‌ های زیست محیطی،‌اقتصادی و انسانی باشد. ساختمان سبز همانند بدن انسان عمل می‌ کند و بر روی فرآیند هایی تمرکز دارد.

معماری سبز چیست؟

اصول معماری پایدار

طبق بررسی هایی که به وسیله ی محققان  در مورد این موضوع، صورت گرفته است. غالب این نظرات با اختلاف کم، موضوعاتی را در زمینه تشویق طراح ها  به حفظ انرژی و نیز در نظر گرفتن ویژگی های محلی مکان و کار با کاربران ساختمان و جوامع اطراف آن ثبت کرده است.

چند تن از محققان در این حیطه گفته اند: «معماری ای که طبیعت عجین شده است به معنای ساخت محل زندگی با آگاه از انرژی برای داشتن آینده ای بهتر است»

این یعنی آنها  یک چارچوب بسیار راحت برای معماری سبز مطرح کرده اند. آن ها این اصول را با استفاده از نمونه های گوناگون از طراحی ساختمان در اروپا، انگلستان و امریکا نشان داده اند و همچنین بر فراگیری از معماری بومی تأکید بسیاری کرده اند، معماری که در تجربه نسل های متمادی ساکن یک منطقه و اقلیم ویژه در آن پنهان است. به طور کلی اصول گوناگونی در ایجاد و تولید هر نوع سازه ای وجود دارد که نقاط مشترک فراوانی را برای بحث دارد، با این شرایط موضوعاتی که ارائه شده است مجموعه ای از اصول مختلفی است که در نظر گرفتن آنها موجب ایجاد توازن و پدید آمدن معماری سبز یا پایدار می شود .

معماری پایدار

مبانی معماری سبز بافت شهری:

شهرنشینی یکی از دلیل های منتشر شدن گازهای گلخانه‌ای و از بین رفتن منابع و تخریب محیط زیست است. انرژی فسیلی صفر است، زباله صفر و منتشر شدن کربن صفر است به خصوص تلاش برای انتشار کربن کم و یا بدون کربن است. ۱۵ اصول اولیه برای شهرهای سبز عبارتند از:

1. اقلیم و زمینه
2. انرژی‌های تجدید پذیر برای تولید دی‌اکسید کربن!
3. بازیافت و به صفر رسیدن زباله‌‌ی شهری!
4. مصرف بهینه‌ی آب!
5. منظر، باغ‌ها و تنوع زیستی.
6. حمل و نقل پایدار و فضاهای عمومی مطلوب!
7. مصالح بومی با مصرف کم‌ تر انرژی محیطی !
8. تراکم و بازسازی مجدد مناطق موجود.
9. ساختمان‌های سبز با استفاده از اصول طراحی !
10. محله‌های زنده و سالم و برنامه‌های چند منظوره!
11. تامین غذا توسط کشاورزی !
12. میراث فرهنگی، هویت و حس مکان!
13. حکومت داری شهری، رهبری و بهترین روش ها!
14. آموزش، پژوهش و دانش!
15. استراتژی برای شهرهای در کشورهای در حال توسعه!

 

کلام آخر:

ساختمان‌ های پایدار  یا معماری سبز باید تمام نیازها آب و انرژی خود را  تامین کنند که در مقاله انواع سازه های بتنی مهندس صلاحی به آن اشاره شده است و همچنین سازگار با خصوصیات آب و هوای سایت و با تغییر شرایط انطباق داشته باشد.بدون آلودگی عمل کنند و هیچ زباله‌ای که برای فرآیند های دیگر در ساختمان و یا محیط  مفید نیست را تولید نکنند.سلامت و رفاه همه ساکنان را ارتقا دهند.باید شامل سیستم‌ های یک پارچه کارآمد انرژی باشند که بهروری و آسایش را به حداکثر برسانند.سلامت و تنوع اکوسیستم محلی را به جای کاهش آن بهبود بخشند و زیبا باشند و برای الهام‌ بخش طرح‌ های رویایی باشند.

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید