معماری کعبه
معماری کعبه : کعبه بنائی هست که در بین مسجد الحرام در شهر مکه ی عربستان سعودی. کعبه مقدس ترین مکان برای اسلام میباشد. اسم کعبه اشاره به چهارگوش «تکعیب» (مربع) بودن این سازه داره. كعبه به معنی مكعّب و مربّع هست، و مربّع بودن كعبه به این جهت هست كه «بیت المعمور» مربع هست و كعبه مقابلش قرار داره. مربّع بودن بیت المعمور از این رو هست كه مقابل عرش خداست و اون مربع هست. و مربع بودن عرش به این خاطر هست كه كلمه های الهى كه اسلام بر آن بنا نهاده شده چهار تا هست كه عبارت از: «سبحان الله» ، «الحمد لله» ، «لا إله إلاّ الله» و «الله اكبر».
معماری کعبه
معماری کعبه :ساختمان کنونی کعبه از زمان حجاج بن یوسف ثقفی و بازسازی همون ساختمان در دوران خلافت سلطان مراد چهارم از پادشاه های عثمانی هست که در سال ۱۰۴۰ (قمری) در اثر سیل در مسجد الحرام و خراب شدن آن، از نو بازسازی شد. این ساختمان استحکام کاملی داره، جوری که که تا الان به همین شکل پابرجا و استوار مانده است.
چرا بر روی خانه ی خدا پرده انداخته می شود؟
برای اولین بار پادشاه یمن تُبع حمیری بر روی خانه ی خدا پرده انداخت که به آن جامه ی کعبه نیز گفته می شود زین پس حضرت علی (ع) نیز هر ساله از عراق برای خانه ی خدا پرده می فرستاد. زمانی که مهدی عباسی به خلافت رسید خادمان کعبه خانه ی خدا را با پرده های مختلف می پوشاند تا خانه آسیب نبیند اما مهدی عباسی دستور داد که پرده ها را بردارند و فقط با یک پرده خانه را بپوشانند که هرساله این پرده عوض خواهد شد این سنت از آن زان تا به امروز ادامه پیدا کرده است.
ارکان کعبه
رکن حجر الاسود
سنگ سیاه آسمانی هست. موقع بنای کعبه توسط آدم، این سنگ رو فرشته ها از بهشت آوردن و آدم اون رو در گوشه ای از خانه نصبش کرد. بعد از بازسازی کعبه توسط قریش، این سنگ به دست محمد قبل از درب کعبه در رکن حجر اسود نصب شد و محل شروع طواف حجاج میباشد.
رکن یمانی
قبل از رکن حجر اسود قرار داره. در اعتقاد مسلمان ها (به ویژه شیعه ها) محلی هست که به اذن خدا شکافته شد تا فاطمه از آن وارد کعبه شود و علی داخل کعبه متولد شه.
هروقت کلمه بدی رکنون پسوند به کار بره، مقصود از آن رکنی هست که حجر الاسود در آن هست. مسیر طواف، از رکن حجر الاسود آغاز شده، بعد به رکن عراقی می رسد و بعد از آن به رکن شامی و بعد به رکن یمانی و آنگاه باز به رکن حجرالاسود می رسه و همین جا پایان می یابد. برای مطاف حدی وجود نداره و تا هر جای مسجد الحرام که طواف در آن طواف کعبه صدق کند، طواف مجزی است، ولی مستحبه که اگه ازدحام نباشه در بین کعبه و مقام ابراهیم انجام شه. بلندی خانه کعبه حدودا ۱۵ متر هست و محیطش۴۴ مترمربع هست.
جزئیات اضلاع کعبه
- طول ضلع در کعبه؛ یعنی از رکن حجرالاسود تا رکن عراقی: ۱۱٫۶۸ متر
- طول رکن عراقی تا شامی، سمتی که حجر اسماعیل در آن قرار دارد: ۹٫۹۰ متر
- طول رکن شامی تا رکن یمانی: ۱۲٫۰۴ متر
- طول رکن یمانی تا رکن اسود: ۱۰٫۱۸ متر
سنگ بنای کعبه
درب کعبه
درباره معماری کعبه
- امام صادق (علیه السلام): «تا گاهى كه كعبه برپا هست دين استوار خواهد موند».
- امام صادق (علیه السلام): «نگاه به کعبه عبادت هست.»