سازه های آبی شوشتر

سازه های آبی شوشتر
در این پست می‌خوانید:
سازه های آبی شوشتر: با سری مقالات سایت وحید صلاحی در خدمتتون هستیم.در جنوب کشور ایران و شهر شوشتر سازه های آبی این شهر با ساختاری حیرت انگیز در گوشه ای از استان خوزستان نظر خیلی از گردشگر ها و توریست ها رو به سمت خود جذب کرده سازه های آبی شوشتر با حفظ کردن شکوه گذشتش یکی از افتخار های مردم ایران هست که در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده در ادامه ی مقاله شما رو با جزییات این سازه بزرگ آشنا می کنیم.  

معرفی سازه های آبی شوشتر

شهر شوشتر در دوره اشکانیان به عنوان پایتخت حاکم های محلی خوزستان انتخاب شده بودش اگه به شهر شوشتر سفر کردین راحت می تونین از اهالی این شهر سراغ این سازه آبی بزرگ و همچنین با شکوه رو بگیرین این مجموعه، یک سیستم آبیاری پیچیده هستش که طبق مدارک به دست آمده قدمتش برمیگرده به دوران حکومت داریوش بزرگ در قرن پنجم پیش از میلاد از دوره ی هخامنشیان تا زمان ساسانیان اولین سنگ سازه های آبی شوشتر رو کوروش کبیر بنا کرد دوران هخامنشی رو می‌ شه گفت نقطه ی اوج تمدن، هنر و علم ایرانیان هست که با استفاده کردن از طراحی های هوشمندانه و همینطور کاملا مهندسی شده مجموعه ای به هم پیوسته از پل ها، بند ها، آسیاب ها، آبشار ها، کانال ها و تونل های بزرگ هدایت آب رو ساخته ان تا از آب بیشتر بهره ببرن و ازش برای آشامیدن آبیاری زمین‌ های کشاورزی و صنعت استفاده‌ کرده‌ ان. سازه های آبی شوشتر

کاربرد سازه های آبی شوشتر

هر کدوم از سازه های آبی شوشتر کارکرد و کاربرد خاص خودشونو دارن که در ارتباط با یکدیگر مجموعه‌ ای به هم پیوسته رو درست می‌ کنن. در ساختن و معماری این سازه نیز مصالحی چون سنگ آجر و ملات ساروج به کار رفته است این سازه‌ ها، در روزگاری موجب میشدن صنعت و کشاورزی رونق بگیرن و نقش مهمی در حمل و نقل، ارتباطات و همینطور بازرگانی داشتن. سازه های آبی شوشتر، آب رو یکسان و برابر به همه‌ ی شهر رسونده و از فوران رود کارون جلوگیری می‌ کردن. همینطور هوای خنکی رو هم پدید می‌ آوردن که از راه شوادون‌ ها که در گویش شوشتری به سردابه و زیرزمین گفته می‌ شه آب رو به خانه‌ های مردم می‌ فرستادن. علاوه بر آن زمین‌ های کشاورزی سیراب می‌ شدن و چرخ‌ های آسیاب برای تهیه ی آرد گندم به کار می‌ افتادن. مقاله ی بلندترین آسمان خراش های جهان رو هم بهتون پیشنهاد میکنیم.  

معماری سازه های آبی شوشتر

معماری سازه های آبی شوشتر رو می‌ شه یکی از عجایب تاریخ دونست. در اون دوران ساخت همچین بنای عظیمی با استفاده از ابزار های ساده، نیاز به دانش خیلی بالایی داشت. به منظور آب بندی کامل سازه، مهندس ها در اون زمان، در دل سنگ و ساروج شوشتری، حفره‌ هایی ایجاد کردن تا این بنا هزاران سال به خوبی باقی بمونه از مهم‌ ترین وظایف معماری سازه های آبی شوشتر، انحراف آب کارون به سمت دیگری بودش. این کار با ظرافت کامل انجام شد و کف این نهر رو به خوبی آب بندی کردن تا بستر آن در مرور زمان تخریب نشه. بعد از اون آب باید پشت سدی بلند جمع می‌ شد و در آخر از حفره‌ هایی که بر روی صخره و ساروج ایجاد شده بودن عبور می‌ کردش جالب اینجاست است که بدونین آب رو اول از آسیاب‌ های آبی عبور می‌ دادن و آخر سر وارد نهر‌ ها و تونل‌ ها می‌ کردن. در پایان آب به صورت آبشاری زیبا از فراز صخره‌ ها به درون حوضچه‌ ای کوچک می‌ریخت تا مصارف کشاورزی و شرب مردم روستا رو تامین کنه.  

سازه های آبی شوشتر کجاست؟

سازه های آبی ‌شوشتر جزء جاذبه‌ های دیدنی و همچنین خارق‌ العاده استان خوزستان و همینطور از مهم‌ ترین و ارزشمند ترین جاهای دیدنی شوشتر هست. این مجموعه صنعتی- اقتصادی در مجاورت بافت تاریخی شوشتر قرار داره و به‌ راحتی هم می‌ تونین ازش دیدن کنین.    

مسیر دسترسی به سازه

برای دیدن کردن از این جاذبه باید راهی خوزستان بشین و بعد مسیر رسیدن به شوشتر رو در پیش بگیرین اگه از سمت تهران حرکت می‌ کنین می‌ تونین از مسیر آزادراه خرم آباد- اندیمشک به‌سمت شوشتر برین که اگه اینجور باشه در این صورت حدود ۹ ساعت زمان می‌ برد تا به این شهر برسین بعد از اینکه ورود پیدا کردین به شهر، تابلو های راهنما شما رو به این جاذبه حیرت‌ آور هدایت خواهن کرد. همینطور از هر کسی هم نام و نشان سازه های آبی رو بگیرین شما رو راهنمایی خواهن کرد. سازه های آبی شوشتر

معرفی انواع بخش‌ های سازه

  • پل بند گرگر ، میراث ۵۰۰ ساله
  • پل بند گرگر در صفحه‌ های تاریخ
  • بند میزان ، سد نیم‌ دایره‌ ای شوشتر در سازه
  • سیکا ، معبر با صفای شوشتر
  • برج کلاه فرنگی، یکی از زیباترین جاذبه‌ های این سازه
  • رودخانه دست کند گرگر
  • آسیاب‌ های آبی ، دیدنی‌ ترین بخش‌ های سازه
  • پلکان ۴۰۰۰ ساله ، راه‌پله‌ ای به قدمت ایران باستان
  • بند برج عیار ، آب‌ رسان باغ‌ های اطراف
  • بند ماهی بازان ، منطقه‌ ای برای صیادان
  • بند دختر ، نماد الهه آب‌ ها
  • بند شرابدار ، از بند های مهم سازه
  • بند قیر از جاذبه‌ های دیدنی این سازه
  • پل بند لشکر
  • بند دارا
  • پل بند شادروان ، مسیری برای عبور و مرور
  • کانال داریون ، ساخته‌ ی داریوش بزرگ
مقاله ی قدیمی ترین ساختمان های تاریخ رو هم بهتون پیشنهاد میکنیم.   این مجموعه ی بزرگ و تاریخی به خاطر اون شاهکار از نبوغ و خلاقیت انسانی به شمار میره نمایانگر تبادل ارزش های بشری در یک دوره خاص هست که همین تبادل منجر به پیشرفت معماری و فناوری و برنامه ریزی شهری شده است و همینطور نمونه ای بارز از تعامل بین انسان و محیط زیست هستش و… که تو سال 2009 در شهر سویل اسپانیا با شماره 1315 در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده. این سازه اثری فاخر در لیست میراث جهانی یونسکو هست که باید بهش توجه خاصی داشت. همچنین از شما علاقه مندان دعوت به خواندن مقاله جذاب ” معماری سنتی خانه های قدیمی ایرانی ” میکنیم.  

کلام آخر

بازدید از کل این جاذبه به ساعت‌ ها زمان احتیاج داره این منطقه شامل جاذبه‌ های زیادی هست که در بین آثار جهانی مهم قرار دارن محافظت کردن از این بنا های تاریخی، عهد نانوشته‌ ی ما با سرزمینمون هست.
دیدگاه‌ها ۳
ارسال دیدگاه جدید