انواع قرارداد در معماری
انواع قرارداد در معماری: شما را با یکی دیگر از بخش های آموزش معماری آشنا خواهیم کرد.انواع قرار داد در معماری ! قطعا با داشتن یک قرار داد مطمئن و محکم میتوانید خود را از استرس و مشکلات احتمالی بوجود آمده در مسیر خود در امان کنید.
تنظیم و طی مرحله های یک قرارداد معماری، جزو خسته کننده ترین مرحله های ابتدایی انجام یک پروژه معماری می باشد. به شکلی که معمار ها ترجیح می دهند، سریع از این مرحله گذر کرده و هرگز به آن رجوع نکنند. این شرایط تنها موقعی امکان دارد که طرف مقابل نیز مطئمن باشد هیچ ایراد و نکته ابهامی در قرارداد وجود ندارد و نسخه ای از آن همیشه در دسترس معمار است. بنابراین بهتر می باشد تمرکز کافی روی تنظیم قرارداد داشته و نسخه ای از آن را همیشه در پوشه پروژه تان نگه داری نمایید.هم چنین میتوانید قبل از مطالعه ی ادامه ی مطلب از پکیج قراردادهای ساختمانی ما دیدن کنید.
نکته: باید فراموش نکرد که قرارداد معماری، مهم ترین و اصلی ترین سندی می باشد که برای یک پروژه تنظیم می نماییم.
نقش قرارداد معماری چیست؟
قرارداد در ابتدایی ترین حالت خود، سندی در جهت برقراری ارتباط بین معمار و کارفرما می باشد. همه چیز را روی میز می گذارد و همه را از انتظار ها و نقشی که بازی می کنند، خبردار می نماید. اگر قرارداد به خوبی و درستی تنظیم شود، در مرحله اول از به وحود آمدن مسئله ها جلوگیری می نماید و کار به مرحله حل اختلاف نمی رسد.
پیشنهادی : پیشنهاد می شود مقاله ی ”راه کسب درآمد از اتوکد” را مطالعه نمایید.
قرارداد معماری شامل چه مواردی است؟
حداقل، هر قرارداد می بایست دارای نام، آدرس و امضا های طرفین، هزینه پروژه، دامنه کار، شرایط پرداخت، برنامه کار و مسئولیت های هر دو نفر باشد.
-
نام کامل، آدرس و امضاهای هر دو طرف
بدون این ترکیب کننده ها، قرارداد شما فقط یک کاغذ بی فایده می باشد. با وجود داشتن اهمیت درج همچنین اطلاعاتی، فراموش کردن آن راحت می باشد، پس این مورد را مجدد بررسی نمایید.
-
محدوده کار
از آن جا که یک قرارداد اساسا ارتباط میان دو طرف درباره ی کارهایی می باشد که انجام می شود، باید دامنه کاملی از کار را شامل شود. به این ترتیب هر دو طرف می توانند اطمینان حاصل نمایند که با توصیف برابر مواد، برنامه، کیفیت کار و سایر مشخصات موافق هستند.
-
هزینه پروژه و شرایط پرداخت
با درج هزینه خدمات، برنامه و شرایط و ضوابط به صورت کاملا مشخص، هیچ مشکلی از جانب هیچ یک از دو طرف درباره میزان پرداخت و زمان تحقق پرداخت نخواهد وجود داشت.
-
برنامه کاری
جزئیاتی مثل: زمان شروع پروژه، زمان دستیابی به نقاط عطف و تاریخ اتمام پروژه را درج نمایید.
-
حیطه اختیارات
در طول ساخت و ساز، احتیاج به تصمیم گیری های بسیار زیادی وجود دارد. پس می بایست مشخص شود که چه کسی صلاحیت تصمیم گیری را دارد. با ذکر جزئیات آن در قرارداد، نا امیدی یا تأخیر در طول پروژه بر طرف می شود.
تعهدات
در یک قرارداد باید وظایف و تعهدات طرفین شرح داده شود. بخشی از تعهدات مربوط به کارفرما و بخشی دیگر به پیمانکار مربوط است. به اختصار وظایف هر یک را مروری می کنیم.
تعهدات کارفرما:
- -کارفرما باید طبق مواردی که طی کرده است پرداختی ها را به موقع انجام دهد.
- -متریال و لوازمی که قرار است خریداری کند را سر موقع به پیمانکار تحویل دهد.
- -حق الزحمه کارگران را بپردازد.
- -مدارک و اسناد مورد نیاز را در اختیار پیمانکار قرار دهد.
- تعهدات پیمانکار
- -پروژه را در موعد مقرر کلید زده و در زمان مشخص شده تحویل دهد.
- -رسیدها و فیش های پرداختی را نگهداری کند و به کارفرما تحویل دهد
- -هماهنگی بین کارگران و پیمانکاران دیگر را انجام دهد
پیشنهادی : پیشنهاد می شود مقاله ی ” طراحی داخلی پولسازه؟ ” را مطالعه نمایید.
انواع قرارداد در معماری
قرارداد قیمت ثابت (Fixed Priced) یا لامپ سام Lump Sum
این نوع قرارداد، مدلی ابتدایی می باشد. پیمانکار در مقابل مبلغی ثابت که از طرف کارفرما دریافت می نماید، مسئولیت کامل به تمام شدن پروژه را بر عهده می گیرد. در این مدل، کارفرما حوزه کار و مشخصات اولیه پروژه را به پیمانکار ارائه می نماید تا قیمت پیشنهادی اش را دریافت کرده و به توافقی مشترک دست نماید.
این نوع قرارداد ها دارای ضریب ریسک بالایی هستند و در شکلی که پروژه بر اساس پیش بینی و برآورد های پیمانکار پیش نرود، می تواند هزینه های جدی به بار بیاورد.
-
چه موقع باید از این قرارداد استفاده شود؟
موقعی دامنه کار و برنامه کاملا مشخص و شفاف باشد، از قرارداد قیمت ثابت استفاده نمایید. لازم می باشد پیمانکار تا حد امکان برآورد هزینه به طور دقیق این نوع قرارداد را ارائه نماید.
قرارداد سه عاملی (طراحی، مناقصه، ساخت)
وقتی پروژه ای به قرارداد های جداگانه ای جهت طراحی و ساخت تقسیم می گردد، می بایست از روش مرسوم قرارداد سه عاملی استفاده نماییم. در این نوع قرارداد، جایگاه کارفرما در راس مثلث ارتباطی سه عاملی می باشد و فرایند طراحی و ساخت پروژه به صورت خطی طی می گردد. در این روند، ابتدا مرحله های طراحی توسط معمار انجام می شود و بعد از آن مناقصه ای برای واگذاری ساخت پروژه بین پیمانکار ها برگزار می شود. اساسا کارفرما بعد از پایان روند طراحی، همچنان برای موضوعات نقشه ها و مشخصات طرح به مشورت با معمار احتیاج دارد. پس معمار به نمایندگی از کارفرما در نقش ناظر فنی، پیمکار ها را در انجام امور ساخت و ساز و مسئله های فنی راهنمایی و هدایت می نماید.
قرارداد درصدی (Cost Plus)
در قرارداد درصدی کارفرما مواد و تجهیزات، هزینه کار، دستمزد نیروی کار را به اضافه هزینة بالاسری و سود را به پیمانکار پرداخت می نماید. این نوع قرارداد موقعی مناسب می باشد که مشخصات فنی به شکل دقیق مشخص نشده باشد یا نوع طرح به شکلی می باشد که می بایست در ادامه، تغییر های اساسی روی آن اعمال گردد.
اگر چه این قرارداد ریسک را برای پیمانکار از بین می برد، ولی سود دیگری غیر از هزینه توافق شده نیز وجود نخواهد داشت.
- چه زمانی باید از این قرارداد استفاده شود؟
این قرارداد بهتر می باشد موقعی استفاده شود که قبل از شروع ساخت و ساز، محدوده مشخصی وجود نداشته باشد. همچین شرایطی موقعی اتفاق می افتد که کارفرما به سرعت بیشتر و بالاتری برای پیش برد پروژه احتیاج دارد.
قرارداد طراحی و ساخت
کارفرما، یک نهاد (شرکت یا شخص) را استخدام می نماید که مسئولیت طراحی و ساخت را به عهده دارد. مسئولیت قرارداد با بقیه افراد درگیر با پروژه با همان نهاد بوده و کافرما تنها در قرارداد اصلی دخیل می باشد.
-
چه زمانی باید از این قرارداد استفاده شود؟
این روش معمولا بهترین روش برای برنامه های فشرده می باشد. چون روند مناقصه معمولا به نفع مذاکره بین کافرما و پیمانکار از بین می رود. از آن جا که معمار و پیمانکار یک شرکت می باشند، هماهنگی بین این دو نیز سرعت می یابد.
قرارداد تحویل یک پارچه پروژه
قرارداد تحویل یک پارچه پروژه، قراردادی میان کارفرما، معمار و پیمانکار می باشد. هر سه در معرض خطر قرار دارند. به طوری که پیمانکار در اوایل طراحی و معمار در موقع ساخت نیز، درگیر هستند.
- چه زمانی باید از این قرارداد استفاده شود؟
وقتی هماهنگی میان کارفرما، معمار و پیمانکار ایده آل باشد، این قرارداد به مناسب ترین خواهد بود. قرارداد تحویل یک پارچه به عنوان یکی از کارآمد ترین قرارداد ها دیده می شود و هنوز هم نسبتا جدید می باشد.
کلام آخر
بسیاری از کاربران و هنرجویان ما بعد از گذارندن دوره های آموزش اتوکد ، دوره طراحی نما ، کارآموزی مجازی و دیگر دوره ها زمانی که قصد کار و سفارش پروژه ها را نیز دارند ، با چالشی روبرو می شوند که چگونه باید با کارفرماها قرارداد ببندند که به همین منظور تبم تحریریه ی صلاحی دیزاین به سراغ انواع قرارداد در معماری و نحوه ی چگونگی تنظیم آنرا برای شما در این مقاله به طور کامل توضیح داده است.